Trebate li odvjetnika kada se upuštate u poslovanje nekretninama?

v

Iako se znamo raspitati o propisima i drugim pravnim detaljima koji će nam zatrebati kada se kanimo upuštati u poslove na tržištu nekretnina, najčešće ne angažiramo usluge pravnika, već se snalazimo sami. Treba li nam doista pomoć osobe stručne u pravu pri prometu nekretninama?

Postoji niz prednosti zbog kojih se isplati imati odvjetnika uz sebe prilikom toliko značajnog pravnog posla.

Većini ljudi kupoprodaja nekretnine je najvažniji pravni posao koji će sklopiti u životu.

Uz koji pravni posao ima smisla imati uz sebe pravnu pomoć, ako ne uz onaj najskuplji i najvažniji? Ukoliko se s pravne strane kupoprodaja nekretnine ne izvede pravilno i zanemare se pravni detalji, ovisno o težini pogreške ili pogrešaka,  to može biti veoma nepovoljno za nas i biti izvor velikih teškoća.

Ugovor o kupoprodaji mora biti sastavljen u cilju maksimalne zaštite naših interesa.

Prilikom sastavljanja ugovora treba paziti na mnogo stvari. U ugovor treba ugraditi zaštitne mehanizme kako bi se ogradilo od mogućih problema, paziti na konvertiranje cijene nekretnine koja je najčešće izražena u eurima u kunsku protuvrijednost i slično. Ako druga strana sastavlja ugovor, on mora biti pregledan. Ugovor o kupoprodaji nekretnine ugovor je koji je među najmanje poželjnima za sastavljanje bez stručne pomoći.

Poznavanje propisa.

Postoji velik broj propisa koji se odnose na pravni promet nekretninama koji seže od stvarnog prava do obveznog prava. Primjenjivi zakoni su Zakon o obveznim odnosima, Zakon o posredovanju u prometu nekretnina, Zakon o porezu na promet nekretnina, Zakon o zemljišnjim knjigama i mnogi drugi. Teško se snalaziti u svim tim zakonima i povezivati različite dijelove pravne materije bez pomoći osobe koja je stručna u tome.

Troškovi odvjetnika zanemarivi su u odnosu na troškove u slučaju pravne pogreške.

Mudrije je ranije platiti manju svotu novaca za pomoć i vodiča u tako kompleksnom području, nego kasnije ispaštati i plaćati sudske troškove ili one u vezi same nekretnine za koje nismo znali i nismo se pravilno osigurali.

U svakom slučaju, kupoprodaja nekretnine je veoma važan pravni posao u našim životima i ne želimo stvari prepuštati slučaju. Čak i ako imamo vrsnog agenta za nekretnine uz sebe, potrebno je imati i osobu koja poznaje sve relevantne propise i zaštitne mehanizme kako bismo na vrijeme spriječili potencijalne neugodnosti.

Go back

Najnovije objave

Pet pitanja za naše agente za 5: IVANA GADŽO

Pet pitanja za naše agente za 5: IVANA GADŽO

U ovotjednom intervjuu razgovaramo sa našom agenticom Ivanom Gadžo iz agencije CENTURY 21 Mega Lux. Ivana Gadžo je licencirana agentica iz Zagreba te trenutno uspješno vodi agenciju za nekretnine. Osim Zagreba, Ivana prodaje nekretnine i na hrvatskoj obali, obavezno provjerite ponudu agencije Century 21 Mega Lux na ovoj POVEZNICI.

Pet pitanja za naše agente za 5: TOMISLAV ŠAVORA

Pet pitanja za naše agente za 5: TOMISLAV ŠAVORA

U prvom CENTURY 21 intervjuu upoznajte agenta Tomislava Šavoru. Tomislav je odgovorio na neka aktualna pitanja koja nam često šaljete u porukama, a najviše se tiču situacije oko nekretnina u Zagrebu, našem glavnom gradu koji je ove godine pogođen i potresom i pandemijom. Intervju vam donosimo u nastavku.  

Što sve treba napraviti prije selidbe?

Što sve treba napraviti prije selidbe?

Kada je riječ o selidbi, dobra organizacija je crta koji dijeli bezbolnu i uspješnu selidbu od potpunog rasula. Čak i ako imate odlične organizacijske sposobnosti, kod selidbe je potrebno imati toliko stvari na umu da se vrlo lako izgubiti i zaboraviti nešto.
Razmislite o sljedećim zadacima koji će vam pomoći da organizirate svoje vrijeme, stavite prioritete na neke osobito važne i smanjite svoj stres.

Želite li dati u najam ili prodati nekretninu?

Povjerite se našim stručnjacima

Obavijest o korištenju web kolačića

U svrhu pružanja bolje funkcionalnosti, korisničkog doživljaja, sigurnosti, nesmetanog rada i evidencije broja korisnika na web stranici koristimo web kolačiće.

Hitni kolačići potrebni su za optimalno funkcioniranje web stranice, a drugi se kolačići upotrebljavaju za prilagodbu sadržaja i oglasa te analizu posjeta web stranice.

Za više informacija, pročitajte objašnjenja o online kolačićima, gdje u svakom trenutku možete odbaciti pojedine kolačiće.