Što sve možete učiniti kada kupnja ili prodaja nekretnina krene krivo?

v

Toliko toga može poći po zlu pri kupnji ili prodaji nekretnina. Postoji nebrojeno više loših scenarija nego onih poželjnih. U nastavku donosimo neke nepoželjne situacije koje se mogu dogoditi.

Pogoršanje financijske situacije

Kada se kupcu izmijene financijske prilike, a nije očekivao da će se u skorijoj budućnosti izmijeniti, može doći do prave noćne more. Gubitak zaposlenja i nemogućnost podmirivanja obveza koje svejedno pritječu čest je slučaj, kao i kupnja s obrocima koji nisu priuštivi i u skladu s mogućnostima. Ako je u to uključena i nedavna kupovina nekretnine, to može biti veoma nepovoljno.

Kupnja loše nekretnine

Nekretnina ne mora imati nedostatke koji su vidljivi, može se raditi i o nevidljivim nedostacima, odnosno skrivenim. Iako postoji zakonska odgovornost prodavatelja u tim slučajevima ako nije naglasio mane koje je trebao naglasiti, a utjecale bi na odluku kupca, finalizacija takvog posla te kasnija spoznaja o manama je tegotna. Ne želimo naknadno saznati da ono što smo kupili zahtijeva skupocjene popravke ili da se radi o takvim manama koje su čak i većih razmjera.

Iz tih razloga je važno imati uz sebe i agenta za nekretnine koji može sam procijeniti njeno stanje te po potrebi predložiti detaljan pregled nekretnine.

Naravno, u prethodno spomenutom primjeru postoji odgovornost prodavatelja sukladno Zakonu o obveznim odnosima, međutim dugotrajne parnice nešto su što se u najmanju ruku preporuča izbjeći.

Neuredni pravni odnosi

Od ključne je važnosti provjeriti pravne odnose vezane uz nekretninu. Zemljišne knjige uživaju povjerenje te se predmnijeva da je onaj tko je upisan u zemljišnu knjigu kao vlasnik, vlasnik i u stvarnosti, iako to često nije slučaj.

U tom slučaju postoji zaštita, ako smo kupili nekretninu od upisane osobe koja faktično nije vlasnik, ali je svejedno upisana.

Problem je kada kupimo nekretninu od osobe koja nije upisana kao vlasnik u zemljišnoj knjizi, ako je samo suvlasnik i nema odobrenje ostalih suvlasnika itd. Mogući su i razni tereti na nekretnini – hipoteke, stvarni tereti i slično. Treba se uvjeriti da je vlasništvo „čisto“, neopterećeno te da neće biti problema nakon prodaje zbog vlasničkih odnosa i obveza koje se vežu uz nekretninu.

Navedeni slučajevi neki su od češćih stvari koje mogu poći po zlu, a ima ih mnogo – nesređeni odnosi sa susjedima, problem s nametnicima, loša infrastruktura (telekomunikacijska, septička), bolest, neistinito iznesene informacije, loše sastavljen ugovor ili nepovoljno sastavljen, odgađanje iseljenja u dogovorenom roku i tako dalje.

U takvim situacijama nužno je ostati sabran, konzultirati se s raznim skupinama ljudi –stručnjacima i poznanicima, i izvući što je više moguće iz trenutne situacije, odnosno kreirati plan za rješavanje situacije koja je nastala. Ako se radi primjerice o manama kuće, sastojcima ugovora o kupoprodaji ili neurednim pravnim odnosima, uz pomoć dobrog pravnika moguće je okrenuti stvar u svoju korist čak i ako se čini da to uopće nije izgledno. Pogoršanje financijske situacije nije nimalo ugodna pozicija, no uz procjenu mogućnosti i s planom moguće je amortizirati teret.

Go back

Najnovije objave

Nemojte povjerovati ovim mitovima o agentima za nekretnine

Nemojte povjerovati ovim mitovima o agentima za nekretnine

Kupci i prodavatelji često imaju razne zablude o agentima za nekretnine vezane za njihov način rada, kako cijeli proces izgleda i o odnosu s agencijom. Korisno je pritom naglasiti, ne ulazeći previše u dubinu, da su često u transakciji nekretnine uključena dva agenta – jedan je kupčev, a drugi prodavatelja.

Kako se nositi s problematičnim susjedima?

Kako se nositi s problematičnim susjedima?

Sukobi sa susjedima jako su osjetljivi i mogu biti velika poteškoća koja utječe na našu svakodnevicu. Malo je stvari koje su gore od kupnje nekretnine nakon čega kupac shvati da do njega žive susjedi iz noćne more. To ne znači da u takvom slučaju morate stisnuti zube i trpjeti takvo ponašanje ili tolerirati tenzije. S pravim stavom, možete izgladiti nesuglasice i pretvoriti ih u priliku da izgradite kvalitetan odnos i povoljnije okruženje za život.

5 pitanja koja morate postaviti potencijalnom najmoprimcu

5 pitanja koja morate postaviti potencijalnom najmoprimcu

Prije iznamljivanja nekretnine potencijalnom najmoprimcu moramo ustanoviti koji nam najviše odgovara kako bismo izbjegli moguće probleme. U interesu nam je da u našoj nekretnini stanuje osoba koja je odgovorna i koja će se našom imovinom služiti na najbolji mogući način i štiteći naše interese. Donosimo neka od važnih pitanja koja je potrebno raspraviti prije nego što se potpisuje ugovor o najmu, pri čemu je najbolje takav razgovor obaviti uživo, jer na taj način najbolje možemo procijeniti potencijalnog najmoprimca.

Želite li dati u najam ili prodati nekretninu?

Povjerite se našim stručnjacima

Obavijest o korištenju web kolačića

U svrhu pružanja bolje funkcionalnosti, korisničkog doživljaja, sigurnosti, nesmetanog rada i evidencije broja korisnika na web stranici koristimo web kolačiće.

Hitni kolačići potrebni su za optimalno funkcioniranje web stranice, a drugi se kolačići upotrebljavaju za prilagodbu sadržaja i oglasa te analizu posjeta web stranice.

Za više informacija, pročitajte objašnjenja o online kolačićima, gdje u svakom trenutku možete odbaciti pojedine kolačiće.