Što sve možete učiniti kada kupnja ili prodaja nekretnina krene krivo?

v

Toliko toga može poći po zlu pri kupnji ili prodaji nekretnina. Postoji nebrojeno više loših scenarija nego onih poželjnih. U nastavku donosimo neke nepoželjne situacije koje se mogu dogoditi.

Pogoršanje financijske situacije

Kada se kupcu izmijene financijske prilike, a nije očekivao da će se u skorijoj budućnosti izmijeniti, može doći do prave noćne more. Gubitak zaposlenja i nemogućnost podmirivanja obveza koje svejedno pritječu čest je slučaj, kao i kupnja s obrocima koji nisu priuštivi i u skladu s mogućnostima. Ako je u to uključena i nedavna kupovina nekretnine, to može biti veoma nepovoljno.

Kupnja loše nekretnine

Nekretnina ne mora imati nedostatke koji su vidljivi, može se raditi i o nevidljivim nedostacima, odnosno skrivenim. Iako postoji zakonska odgovornost prodavatelja u tim slučajevima ako nije naglasio mane koje je trebao naglasiti, a utjecale bi na odluku kupca, finalizacija takvog posla te kasnija spoznaja o manama je tegotna. Ne želimo naknadno saznati da ono što smo kupili zahtijeva skupocjene popravke ili da se radi o takvim manama koje su čak i većih razmjera.

Iz tih razloga je važno imati uz sebe i agenta za nekretnine koji može sam procijeniti njeno stanje te po potrebi predložiti detaljan pregled nekretnine.

Naravno, u prethodno spomenutom primjeru postoji odgovornost prodavatelja sukladno Zakonu o obveznim odnosima, međutim dugotrajne parnice nešto su što se u najmanju ruku preporuča izbjeći.

Neuredni pravni odnosi

Od ključne je važnosti provjeriti pravne odnose vezane uz nekretninu. Zemljišne knjige uživaju povjerenje te se predmnijeva da je onaj tko je upisan u zemljišnu knjigu kao vlasnik, vlasnik i u stvarnosti, iako to često nije slučaj.

U tom slučaju postoji zaštita, ako smo kupili nekretninu od upisane osobe koja faktično nije vlasnik, ali je svejedno upisana.

Problem je kada kupimo nekretninu od osobe koja nije upisana kao vlasnik u zemljišnoj knjizi, ako je samo suvlasnik i nema odobrenje ostalih suvlasnika itd. Mogući su i razni tereti na nekretnini – hipoteke, stvarni tereti i slično. Treba se uvjeriti da je vlasništvo „čisto“, neopterećeno te da neće biti problema nakon prodaje zbog vlasničkih odnosa i obveza koje se vežu uz nekretninu.

Navedeni slučajevi neki su od češćih stvari koje mogu poći po zlu, a ima ih mnogo – nesređeni odnosi sa susjedima, problem s nametnicima, loša infrastruktura (telekomunikacijska, septička), bolest, neistinito iznesene informacije, loše sastavljen ugovor ili nepovoljno sastavljen, odgađanje iseljenja u dogovorenom roku i tako dalje.

U takvim situacijama nužno je ostati sabran, konzultirati se s raznim skupinama ljudi –stručnjacima i poznanicima, i izvući što je više moguće iz trenutne situacije, odnosno kreirati plan za rješavanje situacije koja je nastala. Ako se radi primjerice o manama kuće, sastojcima ugovora o kupoprodaji ili neurednim pravnim odnosima, uz pomoć dobrog pravnika moguće je okrenuti stvar u svoju korist čak i ako se čini da to uopće nije izgledno. Pogoršanje financijske situacije nije nimalo ugodna pozicija, no uz procjenu mogućnosti i s planom moguće je amortizirati teret.

Go back

Najnovije objave

Pet pitanja za naše agente za 5: IVANA GADŽO

Pet pitanja za naše agente za 5: IVANA GADŽO

U ovotjednom intervjuu razgovaramo sa našom agenticom Ivanom Gadžo iz agencije CENTURY 21 Mega Lux. Ivana Gadžo je licencirana agentica iz Zagreba te trenutno uspješno vodi agenciju za nekretnine. Osim Zagreba, Ivana prodaje nekretnine i na hrvatskoj obali, obavezno provjerite ponudu agencije Century 21 Mega Lux na ovoj POVEZNICI.

Pet pitanja za naše agente za 5: TOMISLAV ŠAVORA

Pet pitanja za naše agente za 5: TOMISLAV ŠAVORA

U prvom CENTURY 21 intervjuu upoznajte agenta Tomislava Šavoru. Tomislav je odgovorio na neka aktualna pitanja koja nam često šaljete u porukama, a najviše se tiču situacije oko nekretnina u Zagrebu, našem glavnom gradu koji je ove godine pogođen i potresom i pandemijom. Intervju vam donosimo u nastavku.  

Što sve treba napraviti prije selidbe?

Što sve treba napraviti prije selidbe?

Kada je riječ o selidbi, dobra organizacija je crta koji dijeli bezbolnu i uspješnu selidbu od potpunog rasula. Čak i ako imate odlične organizacijske sposobnosti, kod selidbe je potrebno imati toliko stvari na umu da se vrlo lako izgubiti i zaboraviti nešto.
Razmislite o sljedećim zadacima koji će vam pomoći da organizirate svoje vrijeme, stavite prioritete na neke osobito važne i smanjite svoj stres.

Želite li dati u najam ili prodati nekretninu?

Povjerite se našim stručnjacima

Obavijest o korištenju web kolačića

U svrhu pružanja bolje funkcionalnosti, korisničkog doživljaja, sigurnosti, nesmetanog rada i evidencije broja korisnika na web stranici koristimo web kolačiće.

Hitni kolačići potrebni su za optimalno funkcioniranje web stranice, a drugi se kolačići upotrebljavaju za prilagodbu sadržaja i oglasa te analizu posjeta web stranice.

Za više informacija, pročitajte objašnjenja o online kolačićima, gdje u svakom trenutku možete odbaciti pojedine kolačiće.