S partnerom selite u zajednički stan - što je pametno učiniti?

v

Dugotrajna veza vremenom preraste u fazu kada se razmišlja o zajedničkom useljenju u novi stan. To otvara mnoge upitnike o kojima bi trebalo razmisliti i potencijalne pogreške koje bi trebalo izbjeći.

Useljenje u zajednički stan s partnerom čini se kao dobra odluka iz više razloga. Osim one emocionalne strane, također postoje i financijske prednosti takvog suživota. Život s partnerom lakši je nego s cimerom ili cimericom, jer se partneri bolje razumiju i mogu se bolje dogovarati oko obavljanja kućanskih poslova, financijskih odluka, izlazaka i zajedničkih aktivnosti.

S druge strane, mane takvog suživota su što se partneri mogu brzo zasititi jedno drugoga ako stvarno nisu kompatibilni, jer konstantno provode vrijeme zajedno, a kada dođe do svađa, teško je izbjeći partnera. Novac nekada zna postati tabu tema te dođe do svađa vezanih za financije i spontanost zajedničkih aktivnosti vjerojatno će opasti do određene mjere.

U svakom slučaju, postoje dva moguća scenarija useljenja.

U prvom jedan partner useljava drugome koji je već najčešće u najmu ili vlasništvu stana. U tom slučaju, zbog ugovora o najmu trebalo bi obavijestiti najmodavca o dolasku još jedne osobe u stan. Najvjerojatnije najmodavac neće povećavati najamninu, ali je potrebno da zna tko mu živi u stanu, no moguće je da zahtijeva povećanje depozita za osiguranje.

U drugom slučaju, partneri zajednički biraju novi stan u koji će useliti i u kojem još nisu živjeli.

Prije useljenja trebalo bi sve stvari razvrstati u kutije i velik dio stvari baciti u smeće ili donirati u humanitarne svrhe. Prilikom selidbe najčešće shvatimo koliko imamo stvari koje su nepotrebne i koje bi nam samo preopteretile životni prostor u koji useljavamo. Taj korak trebalo bi započeti par tjedana prije selidbe, jer je to opsežan posao koji zahtijeva mnogo vremena i strpljenja te ako se počne s njim u zadnji tren, to može biti mukotrpno.

Prije odluke o selidbi potrebno je obaviti razgovor s partnerom. Partneri ne bi bili u vezi da se načelno ne slažu, međutim uvijek postoje nesuglasice, zamjerke i svađe iz prošlosti koje vise u zraku i koje bi mogle narušiti suživot u novom stanu. Iako nam vjerojatno takav razgovor neće biti ugodan, jedini loš ishod bio bi da se ne rasprave do kraja ili da se ponovno smetnu pod tepih. Ako se u idealnom slučaju razriješe ili u najgorem dođe do svađe u kojoj partneri ustanove da ne žele živjeti zajedno, to je bolje nego da se isto dogodi nakon useljenja.

Među ostalim temama, potrebno je raspraviti o financijskim mogućnostima i okvirno isplanirati na što će se novac trošiti i na koji način. To je važno i novac ne smije biti tabu tema kao što nekada zna biti. Ako se u razgovoru primijeti da postoje znakovi da nismo spremni za zajednički suživot zbog nekih neriješenih pitanja, bolje je to odgoditi nego si stvoriti probleme u budućnosti.

Ako potpisujemo ugovor o najmu, kao najmoprimci bi trebale biti navedene obje osobe, a ne samo jedna. Isto se primjenjuje na sve veće financijske obveze, poput kredita ili slično. Obje strane trebale bi biti odgovorne za najam, što je osobito važno u slučaju prekida, jer ostaje samo jedna strana odgovorna na papiru.

Go back

Najnovije objave

Nemojte povjerovati ovim mitovima o agentima za nekretnine

Nemojte povjerovati ovim mitovima o agentima za nekretnine

Kupci i prodavatelji često imaju razne zablude o agentima za nekretnine vezane za njihov način rada, kako cijeli proces izgleda i o odnosu s agencijom. Korisno je pritom naglasiti, ne ulazeći previše u dubinu, da su često u transakciji nekretnine uključena dva agenta – jedan je kupčev, a drugi prodavatelja.

Kako se nositi s problematičnim susjedima?

Kako se nositi s problematičnim susjedima?

Sukobi sa susjedima jako su osjetljivi i mogu biti velika poteškoća koja utječe na našu svakodnevicu. Malo je stvari koje su gore od kupnje nekretnine nakon čega kupac shvati da do njega žive susjedi iz noćne more. To ne znači da u takvom slučaju morate stisnuti zube i trpjeti takvo ponašanje ili tolerirati tenzije. S pravim stavom, možete izgladiti nesuglasice i pretvoriti ih u priliku da izgradite kvalitetan odnos i povoljnije okruženje za život.

5 pitanja koja morate postaviti potencijalnom najmoprimcu

5 pitanja koja morate postaviti potencijalnom najmoprimcu

Prije iznamljivanja nekretnine potencijalnom najmoprimcu moramo ustanoviti koji nam najviše odgovara kako bismo izbjegli moguće probleme. U interesu nam je da u našoj nekretnini stanuje osoba koja je odgovorna i koja će se našom imovinom služiti na najbolji mogući način i štiteći naše interese. Donosimo neka od važnih pitanja koja je potrebno raspraviti prije nego što se potpisuje ugovor o najmu, pri čemu je najbolje takav razgovor obaviti uživo, jer na taj način najbolje možemo procijeniti potencijalnog najmoprimca.

Želite li dati u najam ili prodati nekretninu?

Povjerite se našim stručnjacima

Obavijest o korištenju web kolačića

U svrhu pružanja bolje funkcionalnosti, korisničkog doživljaja, sigurnosti, nesmetanog rada i evidencije broja korisnika na web stranici koristimo web kolačiće.

Hitni kolačići potrebni su za optimalno funkcioniranje web stranice, a drugi se kolačići upotrebljavaju za prilagodbu sadržaja i oglasa te analizu posjeta web stranice.

Za više informacija, pročitajte objašnjenja o online kolačićima, gdje u svakom trenutku možete odbaciti pojedine kolačiće.