Prodati ili iznajmiti stan?

v

Stan nam neće zauvijek odgovarati te ćemo se često u životu preseliti u nekretninu koja više odgovara našim potrebama. Pritom se postavlja pitanje: je li bolje dati prijašnji stan u najam, kako bismo imali stalne, ali manje prihode, ili ga prodati te odmah imati veća sredstva na raspolaganju?

Najam stana

Ako nam ne trebaju novčana sredstva odmah kako bismo realizirali kupnju nekretnine u koju se selimo i možemo si priuštiti isto, ili imamo na raspolaganju stan u kojem ne živimo iz nekog drugog razloga, najam stana može se postaviti kao privlačna opcija.

Proces prodaje nekretnine je dugotrajan proces, nekada nismo spremni ulaziti u tako zahtjevan proces. Često je potrebno stan renovirati ili ga barem dotjerati kako bi bio spreman za prezentaciju kupcu.

Kada važemo prednosti i mane najma ili prodaje, prvo moramo utvrditi za koji se iznos stan može dati u najam. To ovisi o njegovoj veličini, opremljenosti, zgradi, dijelu grada ili regije u kojoj se nalazi i drugim faktorima. Potrebno je, ako se odlučimo za tu opciju, naći najmoprimca koji je odgovoran – plaća rate na vrijeme i čuva našu imovinu u našem interesu.

Bitno je uzeti u obzir činjenicu da za iznajmljivanje stana moramo imati vremena, strpljenja i znanja. Možda je potrebno uložiti novac u stan prije najma kako bi se povećala najamnina koju možemo dobiti od njega ili je često to potrebno zbog dotrajalosti. U slučaju da nas najmoprimac traži da izvršimo neke popravke, ovisno o ugovoru, često ćemo trebati biti spremni i u mogućnosti izvršiti potrebno.

U dugoročnom pogledu, najam stana može biti profitabilniji od prodaje nekretnine. Međutim, uvijek može doći do problema. Oštećenje imovine, neodgovorno ponašanje najmoprimca, nenadani popravci ili problemi sa susjedima relativno su česta pojava. Treba biti spreman i na te negativne strane nove uloge ako se namjeravamo u nju upustiti.

Prodaja stana

Postoje periodi i kada stan neće biti u najmu, što se u praksi često događa kada dođe do otkazivanja ugovora te stan može biti prazan, najčešće u ljetnim mjesecima. Postoje razni troškovi i odgovornost koji se vežu uz taj proces te neki ljudi nisu spremni na takva opterećenja ili nemaju vremena.

Prodajom stana imamo velik iznos novca na raspolaganju i oslobođeni smo raznih troškova koji su nas vezali uz prošlu nekretninu. Pozitivna strana je i što možemo krenuti dalje s životom.

Za to je potrebno neko vrijeme budući da se stanovi ne prodaju najčešće u kratkom roku, a nekada to može biti i profitabilnije od najma, ovisno o okolnostima slučaja. To se osobito odnosi na starije ljude koji žele u skorijoj budućnosti uživati u svojoj mirovini udobno i one koji se žele stres, odgovornost i vrijeme koje je potrebno u procesu iznajmljivanja. Nije rijedak slučaj zatvaranja pojedinih dugovanja i tekućih problema iznosom dobivenim od prodaje.

Go back

Najnovije objave

Pet pitanja za naše agente za 5: IVANA GADŽO

Pet pitanja za naše agente za 5: IVANA GADŽO

U ovotjednom intervjuu razgovaramo sa našom agenticom Ivanom Gadžo iz agencije CENTURY 21 Mega Lux. Ivana Gadžo je licencirana agentica iz Zagreba te trenutno uspješno vodi agenciju za nekretnine. Osim Zagreba, Ivana prodaje nekretnine i na hrvatskoj obali, obavezno provjerite ponudu agencije Century 21 Mega Lux na ovoj POVEZNICI.

Pet pitanja za naše agente za 5: TOMISLAV ŠAVORA

Pet pitanja za naše agente za 5: TOMISLAV ŠAVORA

U prvom CENTURY 21 intervjuu upoznajte agenta Tomislava Šavoru. Tomislav je odgovorio na neka aktualna pitanja koja nam često šaljete u porukama, a najviše se tiču situacije oko nekretnina u Zagrebu, našem glavnom gradu koji je ove godine pogođen i potresom i pandemijom. Intervju vam donosimo u nastavku.  

Što sve treba napraviti prije selidbe?

Što sve treba napraviti prije selidbe?

Kada je riječ o selidbi, dobra organizacija je crta koji dijeli bezbolnu i uspješnu selidbu od potpunog rasula. Čak i ako imate odlične organizacijske sposobnosti, kod selidbe je potrebno imati toliko stvari na umu da se vrlo lako izgubiti i zaboraviti nešto.
Razmislite o sljedećim zadacima koji će vam pomoći da organizirate svoje vrijeme, stavite prioritete na neke osobito važne i smanjite svoj stres.

Želite li dati u najam ili prodati nekretninu?

Povjerite se našim stručnjacima

Obavijest o korištenju web kolačića

U svrhu pružanja bolje funkcionalnosti, korisničkog doživljaja, sigurnosti, nesmetanog rada i evidencije broja korisnika na web stranici koristimo web kolačiće.

Hitni kolačići potrebni su za optimalno funkcioniranje web stranice, a drugi se kolačići upotrebljavaju za prilagodbu sadržaja i oglasa te analizu posjeta web stranice.

Za više informacija, pročitajte objašnjenja o online kolačićima, gdje u svakom trenutku možete odbaciti pojedine kolačiće.