Prodati ili iznajmiti stan?

v

Stan nam neće zauvijek odgovarati te ćemo se često u životu preseliti u nekretninu koja više odgovara našim potrebama. Pritom se postavlja pitanje: je li bolje dati prijašnji stan u najam, kako bismo imali stalne, ali manje prihode, ili ga prodati te odmah imati veća sredstva na raspolaganju?

Najam stana

Ako nam ne trebaju novčana sredstva odmah kako bismo realizirali kupnju nekretnine u koju se selimo i možemo si priuštiti isto, ili imamo na raspolaganju stan u kojem ne živimo iz nekog drugog razloga, najam stana može se postaviti kao privlačna opcija.

Proces prodaje nekretnine je dugotrajan proces, nekada nismo spremni ulaziti u tako zahtjevan proces. Često je potrebno stan renovirati ili ga barem dotjerati kako bi bio spreman za prezentaciju kupcu.

Kada važemo prednosti i mane najma ili prodaje, prvo moramo utvrditi za koji se iznos stan može dati u najam. To ovisi o njegovoj veličini, opremljenosti, zgradi, dijelu grada ili regije u kojoj se nalazi i drugim faktorima. Potrebno je, ako se odlučimo za tu opciju, naći najmoprimca koji je odgovoran – plaća rate na vrijeme i čuva našu imovinu u našem interesu.

Bitno je uzeti u obzir činjenicu da za iznajmljivanje stana moramo imati vremena, strpljenja i znanja. Možda je potrebno uložiti novac u stan prije najma kako bi se povećala najamnina koju možemo dobiti od njega ili je često to potrebno zbog dotrajalosti. U slučaju da nas najmoprimac traži da izvršimo neke popravke, ovisno o ugovoru, često ćemo trebati biti spremni i u mogućnosti izvršiti potrebno.

U dugoročnom pogledu, najam stana može biti profitabilniji od prodaje nekretnine. Međutim, uvijek može doći do problema. Oštećenje imovine, neodgovorno ponašanje najmoprimca, nenadani popravci ili problemi sa susjedima relativno su česta pojava. Treba biti spreman i na te negativne strane nove uloge ako se namjeravamo u nju upustiti.

Prodaja stana

Postoje periodi i kada stan neće biti u najmu, što se u praksi često događa kada dođe do otkazivanja ugovora te stan može biti prazan, najčešće u ljetnim mjesecima. Postoje razni troškovi i odgovornost koji se vežu uz taj proces te neki ljudi nisu spremni na takva opterećenja ili nemaju vremena.

Prodajom stana imamo velik iznos novca na raspolaganju i oslobođeni smo raznih troškova koji su nas vezali uz prošlu nekretninu. Pozitivna strana je i što možemo krenuti dalje s životom.

Za to je potrebno neko vrijeme budući da se stanovi ne prodaju najčešće u kratkom roku, a nekada to može biti i profitabilnije od najma, ovisno o okolnostima slučaja. To se osobito odnosi na starije ljude koji žele u skorijoj budućnosti uživati u svojoj mirovini udobno i one koji se žele stres, odgovornost i vrijeme koje je potrebno u procesu iznajmljivanja. Nije rijedak slučaj zatvaranja pojedinih dugovanja i tekućih problema iznosom dobivenim od prodaje.

Go back

Najnovije objave

Nemojte povjerovati ovim mitovima o agentima za nekretnine

Nemojte povjerovati ovim mitovima o agentima za nekretnine

Kupci i prodavatelji često imaju razne zablude o agentima za nekretnine vezane za njihov način rada, kako cijeli proces izgleda i o odnosu s agencijom. Korisno je pritom naglasiti, ne ulazeći previše u dubinu, da su često u transakciji nekretnine uključena dva agenta – jedan je kupčev, a drugi prodavatelja.

Kako se nositi s problematičnim susjedima?

Kako se nositi s problematičnim susjedima?

Sukobi sa susjedima jako su osjetljivi i mogu biti velika poteškoća koja utječe na našu svakodnevicu. Malo je stvari koje su gore od kupnje nekretnine nakon čega kupac shvati da do njega žive susjedi iz noćne more. To ne znači da u takvom slučaju morate stisnuti zube i trpjeti takvo ponašanje ili tolerirati tenzije. S pravim stavom, možete izgladiti nesuglasice i pretvoriti ih u priliku da izgradite kvalitetan odnos i povoljnije okruženje za život.

5 pitanja koja morate postaviti potencijalnom najmoprimcu

5 pitanja koja morate postaviti potencijalnom najmoprimcu

Prije iznamljivanja nekretnine potencijalnom najmoprimcu moramo ustanoviti koji nam najviše odgovara kako bismo izbjegli moguće probleme. U interesu nam je da u našoj nekretnini stanuje osoba koja je odgovorna i koja će se našom imovinom služiti na najbolji mogući način i štiteći naše interese. Donosimo neka od važnih pitanja koja je potrebno raspraviti prije nego što se potpisuje ugovor o najmu, pri čemu je najbolje takav razgovor obaviti uživo, jer na taj način najbolje možemo procijeniti potencijalnog najmoprimca.

Želite li dati u najam ili prodati nekretninu?

Povjerite se našim stručnjacima

Obavijest o korištenju web kolačića

U svrhu pružanja bolje funkcionalnosti, korisničkog doživljaja, sigurnosti, nesmetanog rada i evidencije broja korisnika na web stranici koristimo web kolačiće.

Hitni kolačići potrebni su za optimalno funkcioniranje web stranice, a drugi se kolačići upotrebljavaju za prilagodbu sadržaja i oglasa te analizu posjeta web stranice.

Za više informacija, pročitajte objašnjenja o online kolačićima, gdje u svakom trenutku možete odbaciti pojedine kolačiće.