Kako se nositi s problematičnim susjedima?

v

Sukobi sa susjedima jako su osjetljivi i mogu biti velika poteškoća koja utječe na našu svakodnevicu. Malo je stvari koje su gore od kupnje nekretnine nakon čega kupac shvati da do njega žive susjedi iz noćne more. To ne znači da u takvom slučaju morate stisnuti zube i trpjeti takvo ponašanje ili tolerirati tenzije. S pravim stavom, možete izgladiti nesuglasice i pretvoriti ih u priliku da izgradite kvalitetan odnos i povoljnije okruženje za život.

Prvo, uvjerite se da niste VI susjed iz noćne more...

Lako je uočiti što naš susjed radi što nas izluđuje, no malo je teže razumijeti na koji način naše ponašanje utječe na druge. Prije nego što pristupite nekome uvjereni da je problem samo u njemu, razmislite ponašate li se kao uzoran kućevlasnik. Ovdje je nekoliko teških pitanja koje biste trebali postaviti sami sebi:

#1: Jeste li pretjerano glasni? Može se raditi o TV-u, puštanju glazbe ili zvukovima uređaja ili strojeva. Iako se u pravilu toleriraju glasni zvukovi do 22 sata, buka može smetati susjedima i tijekom dana. Ne bismo trebali proizvoditi buku koja ometa naše susjede i koja izlazi iz okvira prihvatljivog.

#1: Držite li do urednosti? Ako vaša nekretnina izgleda kao da je zapuštena i nitko do nje ne drži, ona može bosti u oči susjede kojima kvari doživljaj susjedstva i pogled s prozora, a na kraju krajeva može utjecati i na cijenu njihovih nekretnina.

#2: Jesu li vaši kućni ljubimci tihi i prijateljski nastrojeni? Prijeteći i nasilni psi ili glasne mačke i drugi ljubimci mogu poprilično uzrujavati susjede.

#3: Poštujete li tuđe granice? Nemojte dozvoliti da prelazite među zemljišta ogradama, drvećem i drugim objektima ili vlastitim kretanjem bez izričitog dopuštenja sa susjedom.

#4: Igrate li igru oko za oko, zub za zub? Koliko god se osveta činila privlačnom zbog ponašanja druge strane, ona nije nimalo dobar način za rješavanje sukoba sa susjedima, a može u potpunosti iskorijeniti mogućnosti za bilo kakvu pomirbu u budućnosti.

Kada se uvjerite da se ne ponašate kao loš susjed, možete pristupiti svom susjedu kako biste razgovarali o ponašanju koje vas muči.

Često se susjedi uopće ne poznaju međusobno

Predstavite se i pokušajte uspostaviti odnos na koji bi se mogli osloniti kada naiđe problem u budućnosti. To je moguće ako situacija još nije eskalirala do nepodnošljive mjere. Ponašamo se bolje prema ljudima ako na njih gledamo kao na prijateljski nastrojeno lice, zbog čega bi trebalo iskoristiti priliku za komunikaciju sa susjedima i druženje kada se pruži prilika za to.

Nemojte pretpostavljati loše namjere

 Loš je pristup napasti susjeda sa svime što vas muči. Takav pristup mogao bi dodatno zakomplicirati stvari te bi uvijek trebalo prići prijateljski, možda čak s pozivom na razgovor uz šalicu kave. Najčešće susjedi nisu svjesni da svojim ponašanjem uzrokuju drugome probleme, zbog čega bi bilo pogrešno unaprijed zaključiti da to rade isključivo s namjerom da nam naštete.

Imajte razumijevanja ako i vama susjed prigovori u vezi nečega

Ako očekujemo da naš susjed uvaži naše zahjteve, moramo biti spremni prihvatiti njegove prigovore. Kooperativnost i razumijevanje su važne vrline kada nas netko optuži za loše ponašanje i prilikom rješavanja sukoba općenito. Iako često mislimo da smo upravo mi u pravu, trebamo sagledati situaciju iz očiju sugovornika i prihvatiti činjenicu da nekada možda griješimo.

Ako komunicirate pismenim putem, sačuvajte svu komunikaciju

Za svaki slučaj, dobro je imati dokaze o komunikaciji sa susjedom ako je ona tekla pismenim putem – bilo putem elektroničke pošte, SMS-ova, poštom ili na drugi način. Čak i ako se usuglasite oko nečega i druga strana pristane na suzdržavanje od nekog ponašanja, situacija se uvijek može promijeniti, a nisu ni rijetki sudski sporovi oko susjedskih odnosa. Iz tog razloga, preporuča se imati sve materijale pri ruci ako će to biti potrebno.

Proučite pravila

Ako razmišljate o rješavanju sukoba sudskim putem, bilo bi potrebno proučiti pravila koja se primjenjuju na određeni slučaj. Zakon koji se na to u Hrvatskoj primjenjuje je Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima. Prije bilo kakvog ulaženja u takve procese, proučite uz pomoć stručne osobe sve relevantne odredbe. Uz to, važan je i kućni red ako živite u zgradi.

Izbjegavajte konfliktne situacije

Uvijek je najbolje izbjegavati situacije u kojima bi mogli nastati sukobi. Nekada možemo reagirati impulzivno i, iako nam se u tom trenutku to čini kao razumno i da imamo svako pravo na to, kasnije bismo to mogli požaliti.

Go back

Najnovije objave

Nemojte povjerovati ovim mitovima o agentima za nekretnine

Nemojte povjerovati ovim mitovima o agentima za nekretnine

Kupci i prodavatelji često imaju razne zablude o agentima za nekretnine vezane za njihov način rada, kako cijeli proces izgleda i o odnosu s agencijom. Korisno je pritom naglasiti, ne ulazeći previše u dubinu, da su često u transakciji nekretnine uključena dva agenta – jedan je kupčev, a drugi prodavatelja.

Kako se nositi s problematičnim susjedima?

Kako se nositi s problematičnim susjedima?

Sukobi sa susjedima jako su osjetljivi i mogu biti velika poteškoća koja utječe na našu svakodnevicu. Malo je stvari koje su gore od kupnje nekretnine nakon čega kupac shvati da do njega žive susjedi iz noćne more. To ne znači da u takvom slučaju morate stisnuti zube i trpjeti takvo ponašanje ili tolerirati tenzije. S pravim stavom, možete izgladiti nesuglasice i pretvoriti ih u priliku da izgradite kvalitetan odnos i povoljnije okruženje za život.

5 pitanja koja morate postaviti potencijalnom najmoprimcu

5 pitanja koja morate postaviti potencijalnom najmoprimcu

Prije iznamljivanja nekretnine potencijalnom najmoprimcu moramo ustanoviti koji nam najviše odgovara kako bismo izbjegli moguće probleme. U interesu nam je da u našoj nekretnini stanuje osoba koja je odgovorna i koja će se našom imovinom služiti na najbolji mogući način i štiteći naše interese. Donosimo neka od važnih pitanja koja je potrebno raspraviti prije nego što se potpisuje ugovor o najmu, pri čemu je najbolje takav razgovor obaviti uživo, jer na taj način najbolje možemo procijeniti potencijalnog najmoprimca.

Želite li dati u najam ili prodati nekretninu?

Povjerite se našim stručnjacima

Obavijest o korištenju web kolačića

U svrhu pružanja bolje funkcionalnosti, korisničkog doživljaja, sigurnosti, nesmetanog rada i evidencije broja korisnika na web stranici koristimo web kolačiće.

Hitni kolačići potrebni su za optimalno funkcioniranje web stranice, a drugi se kolačići upotrebljavaju za prilagodbu sadržaja i oglasa te analizu posjeta web stranice.

Za više informacija, pročitajte objašnjenja o online kolačićima, gdje u svakom trenutku možete odbaciti pojedine kolačiće.