Prava drugih na našem posjedu?

v

Posjed sam po sebi nije istoznačnica za vlasništvo. Posjed je činjenica trenutne faktične vlasti na stvari – moguće je da netko tko nije vlasnik drži u posjedu stvar koja nije njegova, ali trenutno ima mogućnost njena držanja.

Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima daje vlasniku pravo da u svaku svrhu koja nije zabranjena svoje vlasničko pravo ograniči, uvjetuje, oroči ili ga optereti, kada nije što drugo određeno. Može odrediti i uvjet ili rok koji djeluje prema trećima.

Jedno od najčešćih prava na tuđim stvarima su služnosti. Služnosti su stvarna prava na tuđoj stvari na temelju kojih se ovlaštenik može tom stvari služiti na određeni način. Pojavljuje se kao ograničenje prava vlasništva, stoga vlasnik stvari mora trpjeti da se ovlaštenik služnosti njome koristi. Radnje ovlaštenika na stvari mogu biti različite, može crpiti plodove iz stvari, služiti se njome, izvršavati radnje na njoj i dr. Svaka treća osoba dužna je suzdržavati se od ometanja ovlaštenika u izvršavanju služnosti.

Bitne karakteristike služnosti su, uz prethodno navedene, da služnost na služnosti nije moguća te da ona mora biti korisna, tj. imati razumnu svrhu. Također, ona se mora vršiti obzirno, što manje pritom ograničavajući i ometajući vlasnika stvari.

Služnosti koje se uspostavljaju na nekretnini nazivaju se stvarnim služnostima, za razliku od osobnih, koje mogu postojati i na pokretninama i na nekretninama.

One nastaju ugovorno ili oporukom, odlukom vlasti ili temeljem zakona. Tako se primjerice stvarna služnost osniva na temelju zakona dosjelošću ako ju je posjednik povlasne nekretnine pošteno posjedovao izvršavajući njezin sadržaj kroz 20 godina, a vlasnik poslužne nekretnine nije se tom protivio. Ne može se dosjelošću pritom osnovati služnost ako se njen sadržaj izvršavao zlouporabom povjerenja vlasnika, silom ili potajno. Potrebno je dakle dokazati da je subjekt u 20 godina vršio služnost određeni broj puta. S druge strane, ono može i prestati ako se ne izvršava 20 godina. Postoje specifična sredstva pravne zaštite služnosti.

Poljske služnosti osnivaju se da bi služile nekretninama namijenjene poljodjelstvu, a mogu biti služnosti puta – pravo staze, progona stoke, kolnika; služnosti vode – crpiti vodu, vodovoda; služnosti paše; šumske služnosti – sjeći drva itd.

Kućne služnosti su raznovrsne. Tako postoje pravo provođenja tekućina (ako su za provodnju potrebni jarci i kanali), pravo kapnice (odvođenja kišnice sa svojeg krova na poslužnu nekretninu) i slične.

Osobne služnosti dijele se na pravo plodouživanja (služiti se sa stvari u potpunosti pa i crpiti plodove), pravo uporabe (služiti se nekom stvari prema njenoj namjeni) te na pravo stanovanja (služiti se nečijom stambenom zgradom u svrhu stanovanja).

Postoje i druga stvarna prava koja ograničuju vlasništvo – založno pravo, pravo stvarnog tereta i pravo građenja.

Marin Barbić

Go back

Najnovije objave

Savjeti za mlade u kupnji doma

Savjeti za mlade u kupnji doma

Ako ste u dvadesetima ili tridesetima i razmišljate kupiti dom, pročitajte ovaj članak prije nego što se odlučite upustiti u  proces kupnje stana... 

Pet pitanja za naše agente za 5: IVANA GADŽO

Pet pitanja za naše agente za 5: IVANA GADŽO

U ovotjednom intervjuu razgovaramo sa našom agenticom Ivanom Gadžo iz agencije CENTURY 21 Mega Lux. Ivana Gadžo je licencirana agentica iz Zagreba te trenutno uspješno vodi agenciju za nekretnine. Osim Zagreba, Ivana prodaje nekretnine i na hrvatskoj obali, obavezno provjerite ponudu agencije Century 21 Mega Lux na ovoj POVEZNICI.

Pet pitanja za naše agente za 5: TOMISLAV ŠAVORA

Pet pitanja za naše agente za 5: TOMISLAV ŠAVORA

U prvom CENTURY 21 intervjuu upoznajte agenta Tomislava Šavoru. Tomislav je odgovorio na neka aktualna pitanja koja nam često šaljete u porukama, a najviše se tiču situacije oko nekretnina u Zagrebu, našem glavnom gradu koji je ove godine pogođen i potresom i pandemijom. Intervju vam donosimo u nastavku.  

Želite li dati u najam ili prodati nekretninu?

Povjerite se našim stručnjacima

Obavijest o korištenju web kolačića

U svrhu pružanja bolje funkcionalnosti, korisničkog doživljaja, sigurnosti, nesmetanog rada i evidencije broja korisnika na web stranici koristimo web kolačiće.

Hitni kolačići potrebni su za optimalno funkcioniranje web stranice, a drugi se kolačići upotrebljavaju za prilagodbu sadržaja i oglasa te analizu posjeta web stranice.

Za više informacija, pročitajte objašnjenja o online kolačićima, gdje u svakom trenutku možete odbaciti pojedine kolačiće.