Nemojte povjerovati ovim mitovima o agentima za nekretnine

v

Kupci i prodavatelji često imaju razne zablude o agentima za nekretnine vezane za njihov način rada, kako cijeli proces izgleda i o odnosu s agencijom. Korisno je pritom naglasiti, ne ulazeći previše u dubinu, da su često u transakciji nekretnine uključena dva agenta – jedan je kupčev, a drugi prodavatelja.

#1: Agenti dobiju 6% provizije, bez obzira na sve

Mnogi pretpostave da agent za nekretnine cijelu proviziju sprema u džep, no to nije najtočnije.

Istina

Treba naglasiti da kupac plaća proviziju koja se često dijeli na četiri dijela – između dva agenta i dva posrednika. Na kraju, postotak provizije nije uklesan u kamen te se ponekad pregovara o njemu

#2: Jednom kada počneš raditi s jednim agentom, zaglavio si s njime

Ako ste prodavatelj, potpisujete ugovor s agentom za nekretnine i posrednikom. U tom ugovoru naveden je rok, često šest mjeseci ili godina dana. Jednom kada potpišete ugovor, moglo bi se dogoditi da zaglavite s istim agentom kroz to razdoblje, međutim to nije uvijek slučaj.

Istina

Moguće je pitati agenta ili posrednika da se ugovor ranije raskine ako stvari ne funkcioniraju na željeni način.

Kupci su rijetko pod ugovornom obvezom, odnosno agent kupca radi bez naknade dok nije pronađen prikladan dom. To može biti ostvareno u mjesec dana, ali i u godinu dana ili više. Može se dogoditi i da kupac nikada ne kupi nekretninu pa agent uopće ne dobije naknadu.

Bilo bi preporučljivo, prije uskakanja na vlak s agentom i potpisivanja ugovora, sjesti na razgovor s agentom i raspitati se o njemu (na blogu pogledati članak na temu kako odabrati pravog agenta za nekretnine).

Ako stvari ne funkcioniraju i niste zadovoljni suradnjom s agentom bilo bi dobro što ranije istaknuti nezadovoljstvo i komunicirati rješenje.

#3: Ako planiram kupiti nekretinu nije mi potreban agent za nekretnine, već mogu dogovoriti sve samostalno s agentom prodavatelja

Mnogi kupci pretpostavljaju da im je potreban samo smartphone kako bi kupili nekretninu i prevrtjeti oglašene oglase te da kupcu nije potreban agent za nekretnine za razliku od prodavatelja.

Istina

Kupci koji nisu upoznati s područjem na kojem žele kupiti nekretninu i koji nemaju dovoljno iskustva u transakcijama nekretnina trebaju savjetnika.

Agent koji zastupa prodavatelja ima obvezu najbolje zastupati njegove interese – dogovoriti najbolju cijenu i najbolje uvjete – za prodavatelja, ne za kupca. U takvom sukobu interesa kupac izvlači deblji kraj, a kupac koji ima bogato iskustvo u transakcijama nekretnina i pregovaranju je rijedak slučaj.

Zbog toga je potrebno imati  kvalitetnog agenta koji će nas zastupati kada kupujemo nekretninu, koji su upoznati sa svim detaljima tržišta, pregovaranja i koji će znati kako ostvariti najbolje uvjete za nas.

#4: Svi agenti za nekretnine su isti

Mnogi vjeruju kako su svi agenti za nekretnine više-manje isti te da je svejedno koga odabrati.

Istina

Kao i u drugim profesijama, neki agenti su bolji od drugih, a to može učiniti ogromnu razliku za nas. Pravi agent može nam uštedjeti vrijeme i novac, prepoznati probleme i znakove opasnosti. Dobar agent je umrežen s drugim agentima i zna svaki korak procesa u koji se upuštamo.

Go back

Najnovije objave

Pet pitanja za naše agente za 5: IVANA GADŽO

Pet pitanja za naše agente za 5: IVANA GADŽO

U ovotjednom intervjuu razgovaramo sa našom agenticom Ivanom Gadžo iz agencije CENTURY 21 Mega Lux. Ivana Gadžo je licencirana agentica iz Zagreba te trenutno uspješno vodi agenciju za nekretnine. Osim Zagreba, Ivana prodaje nekretnine i na hrvatskoj obali, obavezno provjerite ponudu agencije Century 21 Mega Lux na ovoj POVEZNICI.

Pet pitanja za naše agente za 5: TOMISLAV ŠAVORA

Pet pitanja za naše agente za 5: TOMISLAV ŠAVORA

U prvom CENTURY 21 intervjuu upoznajte agenta Tomislava Šavoru. Tomislav je odgovorio na neka aktualna pitanja koja nam često šaljete u porukama, a najviše se tiču situacije oko nekretnina u Zagrebu, našem glavnom gradu koji je ove godine pogođen i potresom i pandemijom. Intervju vam donosimo u nastavku.  

Što sve treba napraviti prije selidbe?

Što sve treba napraviti prije selidbe?

Kada je riječ o selidbi, dobra organizacija je crta koji dijeli bezbolnu i uspješnu selidbu od potpunog rasula. Čak i ako imate odlične organizacijske sposobnosti, kod selidbe je potrebno imati toliko stvari na umu da se vrlo lako izgubiti i zaboraviti nešto.
Razmislite o sljedećim zadacima koji će vam pomoći da organizirate svoje vrijeme, stavite prioritete na neke osobito važne i smanjite svoj stres.

Želite li dati u najam ili prodati nekretninu?

Povjerite se našim stručnjacima

Obavijest o korištenju web kolačića

U svrhu pružanja bolje funkcionalnosti, korisničkog doživljaja, sigurnosti, nesmetanog rada i evidencije broja korisnika na web stranici koristimo web kolačiće.

Hitni kolačići potrebni su za optimalno funkcioniranje web stranice, a drugi se kolačići upotrebljavaju za prilagodbu sadržaja i oglasa te analizu posjeta web stranice.

Za više informacija, pročitajte objašnjenja o online kolačićima, gdje u svakom trenutku možete odbaciti pojedine kolačiće.