Koliko je sigurna kupnja nekretnine na aukciji?

v

Na aukcijama se nekretnine prodaju često ispod tržišne cijene, barem što se tiče početne cijene. Ukoliko nema mnogo konkurenata u nadmetanju, može se ostvariti povoljna cijena.

Često se nekretnine koje se nalaze na dražbi prodaju zbog ovrhe financijske institucije. Temeljem odredbi Ovršnog zakona, Hrvatska gospodarska komora vodi očevidnik svih nekretnina koje se prodaju u ovršnom postupku. Očevidnik je dostupan na mrežnoj stranici HGK, a svrha mu je transparentnost i javnost te podizanje pravne sigurnosti i povjerenja građana. Očevidnik vodi i FINA.

Što se tiče kupnje nekretnine koja je ovršena, postavlja se pitanje koliko je sigurno izvršiti kupoprodaju te postoji li mogućnost da prijašnji vlasnik pravnim lijekom ospori novo pravo vlasništva.

Članak 110. Ovršnog zakona u svrhu zaštite prava kupca propisuje da ukidanje ili preinaka rješenja o ovrsi poslije pravomoćnosti rješenja o dosudi nekretnine ne utječe na pravo vlasništva kupca. U rješenju o dosudi nekretnine sud će odrediti da se nakon pravomoćnosti rješenja i nakon što kupac položi kupovninu u zemljišnu knjigu upiše u njegovu korist pravo vlasništva na dosuđenoj nekretnini. Prava i tereti na nekretnini brišu se, tj. prestaju vrijediti njezinom prodajom. Nakon pravomoćnosti rješenja o dosudi nekretnine i nakon što kupac položi kupovninu, sud donosi zaključak o predaji nekretnine kupcu. Međutim, neki pravnici upozoravaju da se može dogoditi da u samom procesu dogovora, isplate i zahtjeva za upisom novog vlasnika u zemljišne knjige može dogoditi da na nekretninu sjedne još jedna ovrha, što predstavlja rizik.

Ovršni zakon predviđa dražbu u elektroničkom obliku, no u praksi se pokazuju određene kritike postojećeg okvira takvog sustava. Najčešće se licitira u posljednjih deset minuta, građani koji imaju niži stupanj informatičke pismenosti su u nepovoljnijem položaju, a neki tvrde da je postupak složen. Potrebno je ranije dati jamčevinu kako bi se moglo sudjelovati. Predviđeno je i pravo ostalih ponuditelja na žalbu protiv rješenja o dosudi.

Potrebno je uzeti u obzir da se moraju osigurati ne samo sredstva za kupoprodaju nekretnine, već i za plaćanje odvjetničkih usluga, kupovninu, porez na promet nekretnina i ostale troškove i pristojbe, ali i proviziju voditelja dražbe, koja iznosi oko 3%.

Neposredno nakon dražbe kupac i prodavatelj potpisuju kupoprodajni ugovor.

Obveze kupca u postupku su pročitati uvjete poslovanja voditelja dražbe, imati osigurana financijska sredstva, raspitati se o nekretnini i razgledati je, proučiti dostupnu dokumentaciju u vezi nekretnine i provjeriti prava na nekretnini – osobito postoje li prava koja je terete i nakon njene prodaje, odnosno ne brišu se stjecanjem novog vlasništva te postupati u dobroj vjeri.

Za sudjelovanje u cijelom postupku važno je dobro poznavanje pravne materije, zbog čega je nužnost angažirati pravnu pomoć u tom procesu.

Marin Barbić

Go back

Najnovije objave

Savjeti za mlade u kupnji doma

Savjeti za mlade u kupnji doma

Ako ste u dvadesetima ili tridesetima i razmišljate kupiti dom, pročitajte ovaj članak prije nego što se odlučite upustiti u  proces kupnje stana... 

Pet pitanja za naše agente za 5: IVANA GADŽO

Pet pitanja za naše agente za 5: IVANA GADŽO

U ovotjednom intervjuu razgovaramo sa našom agenticom Ivanom Gadžo iz agencije CENTURY 21 Mega Lux. Ivana Gadžo je licencirana agentica iz Zagreba te trenutno uspješno vodi agenciju za nekretnine. Osim Zagreba, Ivana prodaje nekretnine i na hrvatskoj obali, obavezno provjerite ponudu agencije Century 21 Mega Lux na ovoj POVEZNICI.

Pet pitanja za naše agente za 5: TOMISLAV ŠAVORA

Pet pitanja za naše agente za 5: TOMISLAV ŠAVORA

U prvom CENTURY 21 intervjuu upoznajte agenta Tomislava Šavoru. Tomislav je odgovorio na neka aktualna pitanja koja nam često šaljete u porukama, a najviše se tiču situacije oko nekretnina u Zagrebu, našem glavnom gradu koji je ove godine pogođen i potresom i pandemijom. Intervju vam donosimo u nastavku.  

Želite li dati u najam ili prodati nekretninu?

Povjerite se našim stručnjacima

Obavijest o korištenju web kolačića

U svrhu pružanja bolje funkcionalnosti, korisničkog doživljaja, sigurnosti, nesmetanog rada i evidencije broja korisnika na web stranici koristimo web kolačiće.

Hitni kolačići potrebni su za optimalno funkcioniranje web stranice, a drugi se kolačići upotrebljavaju za prilagodbu sadržaja i oglasa te analizu posjeta web stranice.

Za više informacija, pročitajte objašnjenja o online kolačićima, gdje u svakom trenutku možete odbaciti pojedine kolačiće.