Kako postati posrednik u prometu nekretninama?

v

Zakon koji uređuje uvjete za obavljanje djelatnosti posredovanja u prometu nekretnina, sklapanje ugovora, opće uvjete, naknade, nadzor i druge elemente institucije je Zakon o posredovanju u prometu nekretnina donesen 2007. (NN 107/07, 144/12, 14/14).

Posredovanje u prometu nekretnina radnje su posrednika u prometu nekretnina koje se tiču povezivanja nalogodavca i treće osobe, pregovora i priprema za sklapanje pravnih poslova kojih je predmet određena nekretnina, osobito pri kupoprodaji, zamjeni, najmu, zakupu i dr.

Posrednik u prometu nekretnina može biti trgovačko društvo, trgovac pojedinac ili obrtnik registriran za djelatnosti posredovanja u prometu nekretnina koji ima sjedište na teritoriju Republike Hrvatske ili države ugovornice Ugovora o Europskom gospodarskom prostoru. Pritom je nalogodavac fizička ili pravna osoba koja s posrednikom sklapa pisani ugovor o posredovanju, a treća osoba je osoba koju posrednik nastoji povezati s nalogodavcem radi pregovora o sklapanju pravnih poslova kojih je predmet određena nekretnina.

Osnovni uvjeti koje posrednik treba ispuniti kako bi pribavio rješenje o ispunjavanju uvjeta za obavljanje djelatnosti posredovanja u prometu nekretnina i upisao se u Registar posrednika jesu da ima ugovor o radu na puno radno vrijeme s osobom koja je agent posredovanja u prometu nekretnina te da ima ugovor o osiguranju s ovlaštenim osiguravateljskim društvom za slučaj odgovornosti za štetu nastalu obavljanjem djelatnosti posrednika. Najniža osiguravana svota ne može biti manja od 200,000 kn po jednom štetnom događaju, odnosno 600,000 kn za sve odštetne zahtjeve u jednoj osiguravajućoj godini.

Posrednik može započeti obavljati djelatnost posredovanja danom prijma Rješenja o ispunjavanju uvjeta za obavljanje posredovanja u prometu nekretnina koje donosi Ministarstvo gospodarstvo. Registar vodi HGK. Posrednik je dužan svaku promjenu podataka koji se evidentiraju u Registru prijaviti Sektoru za trgovinu pri HGK.

Zakon definira agenta posredovanja u prometu nekretnina kao fizičku osobu koja je položila stručni ispit za agenta posredovanja te je upisana u Imenik agenata posredovanja u prometu nekretnina. Posredovanjem u prometu nekretnina mogu se uz naknadu baviti samo posrednici koji ispunjavaju uvjete u skladu s odredbama Zakona.

Troškove polaganja stručnog ispita snosi kandidat plaćanjem naknade od 1,100 kn, a sastoji se od pismenog i usmenog dijela pred komisijom. Traje najviše dva sata, a potrebno je zadovoljavanje 60% od ukupnog broja bodova. Uvjeti za pristupanje ispitu su: najmanje završena srednja škola, prijava za polaganje stručnog ispita za agenta posredovanja u prometu nekretnina te dokaz o uplati troškova ispita.

Postupak upisa agenata je sljedeći: agent podnosi zahtjev za upis Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta (poštom ili e-postupkom), ono dostavlja rješenje o upisu agenta u Imenik HGK, HGK izvršava upis u Imenik temeljem rješenja Ministarstva.

Nadzor nad obavljanjem djelatnosti obavlja Carinska uprava Ministarstva financija.

Marin Barbić

Go back

Najnovije objave

Savjeti za mlade u kupnji doma

Savjeti za mlade u kupnji doma

Ako ste u dvadesetima ili tridesetima i razmišljate kupiti dom, pročitajte ovaj članak prije nego što se odlučite upustiti u  proces kupnje stana... 

Pet pitanja za naše agente za 5: IVANA GADŽO

Pet pitanja za naše agente za 5: IVANA GADŽO

U ovotjednom intervjuu razgovaramo sa našom agenticom Ivanom Gadžo iz agencije CENTURY 21 Mega Lux. Ivana Gadžo je licencirana agentica iz Zagreba te trenutno uspješno vodi agenciju za nekretnine. Osim Zagreba, Ivana prodaje nekretnine i na hrvatskoj obali, obavezno provjerite ponudu agencije Century 21 Mega Lux na ovoj POVEZNICI.

Pet pitanja za naše agente za 5: TOMISLAV ŠAVORA

Pet pitanja za naše agente za 5: TOMISLAV ŠAVORA

U prvom CENTURY 21 intervjuu upoznajte agenta Tomislava Šavoru. Tomislav je odgovorio na neka aktualna pitanja koja nam često šaljete u porukama, a najviše se tiču situacije oko nekretnina u Zagrebu, našem glavnom gradu koji je ove godine pogođen i potresom i pandemijom. Intervju vam donosimo u nastavku.  

Želite li dati u najam ili prodati nekretninu?

Povjerite se našim stručnjacima

Obavijest o korištenju web kolačića

U svrhu pružanja bolje funkcionalnosti, korisničkog doživljaja, sigurnosti, nesmetanog rada i evidencije broja korisnika na web stranici koristimo web kolačiće.

Hitni kolačići potrebni su za optimalno funkcioniranje web stranice, a drugi se kolačići upotrebljavaju za prilagodbu sadržaja i oglasa te analizu posjeta web stranice.

Za više informacija, pročitajte objašnjenja o online kolačićima, gdje u svakom trenutku možete odbaciti pojedine kolačiće.