Kako odabrati pravog agenta za nekretnine?

v

Postoji velik broj agenata za nekretnine na tržištu, a čak i unutar jedne agencije, koji bi nas mogli zastupati. Prilikom realizacije tako važne odluke u našem životu želimo da naše interese zastupa onaj najbolji te se kupac često zna pitati naknadno je li odabrao pravog agenta.

Nema sumnje da nam je agent koji će nas zastupati potreban iz više razloga. Agent ima mnogo iskustva na tržištu nekretnina, ali i mnogo stručnog znanja. Potrebno je znanje pojava i zakonitosti tržišta nekretnina, novosti na tržištu nekretnina, pravnih propisa koji se primjenjuju u procesu, poznavanje psihologije kupca, pregovaračke sposobnosti i visoka razina komunikacijskih vještina i druge.

Pomoć u određivanju cijene, povisivanju ili snižavanju, također je veoma važna. Iako mislimo da možemo npr. prodati nekretninu samostalno, nije loše imati uz sebe osobu koja je umrežena s drugim ljudima na tržištu nekretnina. Dakle, važno je imati agenta, i to dobrog, ali kako znati kojega odabrati?

Iako neki preporučaju odabir osobe s velikim iskustvom, to ne mora biti jamac kvalitete. Kvalitetan agent može biti i osoba koja je mlada pa čak i samo par godina na tržištu nekretnina, budući da postoje osobe koje imaju urođen talent za pregovaranje, ljubaznost, komunikacijske vještine i druge pozitivne osobine. Iskustvo pomaže, ali nije ključno.

Dobar način za procjenu je pregled oglasa nekretnina koje agent trenutno prodaje. Na taj način može se vidjeti na koji način pojedini agent prezentira nekretnine, je li prezentacija atraktivna, postoji li sličnost između naše nekretnine i onih koje agent trenutno prodaje i slično. Agent bi trebao raspolagati tehnološkim znanjem potrebnim za pravilnu prezentaciju, umrežavanje i korištenje raznih servisa i aplikacija.

Prilikom razgovora s agentom postoji mnogo stavki na koje treba obratiti pozornost. Dobar agent ima strategiju i viziju na koji način bi mogao oglasiti nekretninu te iskomunicirati svoj plan. Postoji mnogo agenata koji samo stave oglas i čekaju da se netko javi, međutim, to možemo i sami, zar ne? U razgovoru s agentom mogu se uočiti njegove kvalitete: je li profesionalan, komunikativan, fleksibilan i spreman prilagoditi svoje vrijeme našim potrebama, strastven, proaktivan, iskren i uvjerljiv.

U razgovoru s agentom osim navedenih kvaliteta koje možemo uočiti procjenom, možemo upitati i neka pitanja. Ukoliko nam je veoma važno iskustvo možemo saznati koliko je dugo u poslu. Nekima je stalo do toga da im se agent može posvetiti, stoga ga mogu pitati koliko trenutno oglašava nekretnina.

Iako postoje mnoge kvalitete koje bi agent poželjno trebao posjedovati, na kraju se sve svodi na kvalitetu naše prosudbe. Kao i pri upoznavanju drugih ljudi u životu, trebali bi moći okvirno procijeniti je li pojedini agent prava osoba za nas, kakvog je karaktera i osobina. Preporuka poznanika, prijatelja i stručnjaka kojega agenta izabrati može također biti od pomoći.

Go back

Najnovije objave

Nemojte povjerovati ovim mitovima o agentima za nekretnine

Nemojte povjerovati ovim mitovima o agentima za nekretnine

Kupci i prodavatelji često imaju razne zablude o agentima za nekretnine vezane za njihov način rada, kako cijeli proces izgleda i o odnosu s agencijom. Korisno je pritom naglasiti, ne ulazeći previše u dubinu, da su često u transakciji nekretnine uključena dva agenta – jedan je kupčev, a drugi prodavatelja.

Kako se nositi s problematičnim susjedima?

Kako se nositi s problematičnim susjedima?

Sukobi sa susjedima jako su osjetljivi i mogu biti velika poteškoća koja utječe na našu svakodnevicu. Malo je stvari koje su gore od kupnje nekretnine nakon čega kupac shvati da do njega žive susjedi iz noćne more. To ne znači da u takvom slučaju morate stisnuti zube i trpjeti takvo ponašanje ili tolerirati tenzije. S pravim stavom, možete izgladiti nesuglasice i pretvoriti ih u priliku da izgradite kvalitetan odnos i povoljnije okruženje za život.

5 pitanja koja morate postaviti potencijalnom najmoprimcu

5 pitanja koja morate postaviti potencijalnom najmoprimcu

Prije iznamljivanja nekretnine potencijalnom najmoprimcu moramo ustanoviti koji nam najviše odgovara kako bismo izbjegli moguće probleme. U interesu nam je da u našoj nekretnini stanuje osoba koja je odgovorna i koja će se našom imovinom služiti na najbolji mogući način i štiteći naše interese. Donosimo neka od važnih pitanja koja je potrebno raspraviti prije nego što se potpisuje ugovor o najmu, pri čemu je najbolje takav razgovor obaviti uživo, jer na taj način najbolje možemo procijeniti potencijalnog najmoprimca.

Želite li dati u najam ili prodati nekretninu?

Povjerite se našim stručnjacima

Obavijest o korištenju web kolačića

U svrhu pružanja bolje funkcionalnosti, korisničkog doživljaja, sigurnosti, nesmetanog rada i evidencije broja korisnika na web stranici koristimo web kolačiće.

Hitni kolačići potrebni su za optimalno funkcioniranje web stranice, a drugi se kolačići upotrebljavaju za prilagodbu sadržaja i oglasa te analizu posjeta web stranice.

Za više informacija, pročitajte objašnjenja o online kolačićima, gdje u svakom trenutku možete odbaciti pojedine kolačiće.