Kako odabrati pravog agenta za nekretnine?

v

Postoji velik broj agenata za nekretnine na tržištu, a čak i unutar jedne agencije, koji bi nas mogli zastupati. Prilikom realizacije tako važne odluke u našem životu želimo da naše interese zastupa onaj najbolji te se kupac često zna pitati naknadno je li odabrao pravog agenta.

Nema sumnje da nam je agent koji će nas zastupati potreban iz više razloga. Agent ima mnogo iskustva na tržištu nekretnina, ali i mnogo stručnog znanja. Potrebno je znanje pojava i zakonitosti tržišta nekretnina, novosti na tržištu nekretnina, pravnih propisa koji se primjenjuju u procesu, poznavanje psihologije kupca, pregovaračke sposobnosti i visoka razina komunikacijskih vještina i druge.

Pomoć u određivanju cijene, povisivanju ili snižavanju, također je veoma važna. Iako mislimo da možemo npr. prodati nekretninu samostalno, nije loše imati uz sebe osobu koja je umrežena s drugim ljudima na tržištu nekretnina. Dakle, važno je imati agenta, i to dobrog, ali kako znati kojega odabrati?

Iako neki preporučaju odabir osobe s velikim iskustvom, to ne mora biti jamac kvalitete. Kvalitetan agent može biti i osoba koja je mlada pa čak i samo par godina na tržištu nekretnina, budući da postoje osobe koje imaju urođen talent za pregovaranje, ljubaznost, komunikacijske vještine i druge pozitivne osobine. Iskustvo pomaže, ali nije ključno.

Dobar način za procjenu je pregled oglasa nekretnina koje agent trenutno prodaje. Na taj način može se vidjeti na koji način pojedini agent prezentira nekretnine, je li prezentacija atraktivna, postoji li sličnost između naše nekretnine i onih koje agent trenutno prodaje i slično. Agent bi trebao raspolagati tehnološkim znanjem potrebnim za pravilnu prezentaciju, umrežavanje i korištenje raznih servisa i aplikacija.

Prilikom razgovora s agentom postoji mnogo stavki na koje treba obratiti pozornost. Dobar agent ima strategiju i viziju na koji način bi mogao oglasiti nekretninu te iskomunicirati svoj plan. Postoji mnogo agenata koji samo stave oglas i čekaju da se netko javi, međutim, to možemo i sami, zar ne? U razgovoru s agentom mogu se uočiti njegove kvalitete: je li profesionalan, komunikativan, fleksibilan i spreman prilagoditi svoje vrijeme našim potrebama, strastven, proaktivan, iskren i uvjerljiv.

U razgovoru s agentom osim navedenih kvaliteta koje možemo uočiti procjenom, možemo upitati i neka pitanja. Ukoliko nam je veoma važno iskustvo možemo saznati koliko je dugo u poslu. Nekima je stalo do toga da im se agent može posvetiti, stoga ga mogu pitati koliko trenutno oglašava nekretnina.

Iako postoje mnoge kvalitete koje bi agent poželjno trebao posjedovati, na kraju se sve svodi na kvalitetu naše prosudbe. Kao i pri upoznavanju drugih ljudi u životu, trebali bi moći okvirno procijeniti je li pojedini agent prava osoba za nas, kakvog je karaktera i osobina. Preporuka poznanika, prijatelja i stručnjaka kojega agenta izabrati može također biti od pomoći.

Go back

Najnovije objave

Pet pitanja za naše agente za 5: IVANA GADŽO

Pet pitanja za naše agente za 5: IVANA GADŽO

U ovotjednom intervjuu razgovaramo sa našom agenticom Ivanom Gadžo iz agencije CENTURY 21 Mega Lux. Ivana Gadžo je licencirana agentica iz Zagreba te trenutno uspješno vodi agenciju za nekretnine. Osim Zagreba, Ivana prodaje nekretnine i na hrvatskoj obali, obavezno provjerite ponudu agencije Century 21 Mega Lux na ovoj POVEZNICI.

Pet pitanja za naše agente za 5: TOMISLAV ŠAVORA

Pet pitanja za naše agente za 5: TOMISLAV ŠAVORA

U prvom CENTURY 21 intervjuu upoznajte agenta Tomislava Šavoru. Tomislav je odgovorio na neka aktualna pitanja koja nam često šaljete u porukama, a najviše se tiču situacije oko nekretnina u Zagrebu, našem glavnom gradu koji je ove godine pogođen i potresom i pandemijom. Intervju vam donosimo u nastavku.  

Što sve treba napraviti prije selidbe?

Što sve treba napraviti prije selidbe?

Kada je riječ o selidbi, dobra organizacija je crta koji dijeli bezbolnu i uspješnu selidbu od potpunog rasula. Čak i ako imate odlične organizacijske sposobnosti, kod selidbe je potrebno imati toliko stvari na umu da se vrlo lako izgubiti i zaboraviti nešto.
Razmislite o sljedećim zadacima koji će vam pomoći da organizirate svoje vrijeme, stavite prioritete na neke osobito važne i smanjite svoj stres.

Želite li dati u najam ili prodati nekretninu?

Povjerite se našim stručnjacima

Obavijest o korištenju web kolačića

U svrhu pružanja bolje funkcionalnosti, korisničkog doživljaja, sigurnosti, nesmetanog rada i evidencije broja korisnika na web stranici koristimo web kolačiće.

Hitni kolačići potrebni su za optimalno funkcioniranje web stranice, a drugi se kolačići upotrebljavaju za prilagodbu sadržaja i oglasa te analizu posjeta web stranice.

Za više informacija, pročitajte objašnjenja o online kolačićima, gdje u svakom trenutku možete odbaciti pojedine kolačiće.