Je li kupnja staroga stana dobra odluka?

v

Iako se možda u urbanim sredinama više cijeni novogradnja, interes i prema starijim zgradama i stanovima nije nezanemariv. Na kraju se sve svodi na kupca i njegove želje. Starogradnja ima svojih prednosti i mana, a pitanje je: koje pretežu i na što moramo obratiti pozornost?

Cijena

Noviji stanovi drže veću cijenu, a mogu se i ponovno prodati po vjerojatno boljoj cijeni. Prednost toga je što, ako kupujemo stariji stan, imamo više sredstava na raspolaganju za uređenje interijera, adaptacije i druge troškove. Cijena ovisi o mnogo varijabli – starosti zgrade, lokaciji, stanju zgrade, gradu i infrastrukturi i sličnima.

Stanje

Treba napraviti mnoge provjere kako bi se utvrdilo stanje i istrošenost stana te utvrdilo koje adaptacije su potrebne. Svako prethodno saznanje je vrijedno jer unaprijed možemo računati na troškove i usporediti ih s kupnjom nekog drugog stana, što je osobito važno ako je riječ o nužnim popravcima većih razmjera.

Potrebno je provjeriti stolariju i parkete, znakove vlage i gljivica, općenito stanje instalacija, uključujući i vodoinstalacije i potisak u cijevima, grijanje i druge. Pritom treba i uzeti u obzir na koju je stranu svijeta stan okrenut, jer ako je okrenut na zapad ili istok ljeti će u njemu biti jako vruće jer će sunce biti upereno određeni dio dana ili cijeli dan izravno u njega, zbog čega će biti neophodni klimatizacijski uređaji.

Svaka potreba za popravcima razlog je za snižavanje cijene prilikom pregovora s prodavateljem. Nije loše pritom imati uz sebe stručnu osobu koja je vješta u pregovaranju, odvjetnika ili agenta za nekretnine.

Infrastrukura

Nalaze li se u blizini škole, važnije prometnice, javni prijevoz, vrtići i slično? Stariji stanovi često se nalaze u okruženjima koja su se već strukturno stabilizirala, stoga to može biti velika prednost prilikom razmatranja mogućoh opcija.

Papiri

Kao i prilikom kupnje svake nekretnine, treba se uvjeriti u čistu situaciju u zemljišnim knjigama te da ne postoje veći dugovi režija, iako je zastarni rok za njih godinu dana. Na neki način bi valjalo provjeriti i raspitati se o susjedima.

U svakom slučaju, kupnja starog stana može biti dobra odluka ako se pametno i na vrijeme procijene troškovi te se kupi za razumnu cijenu. Adaptacijama je moguće stan prilagoditi svojim potrebama i personalizirati ga do određene mjere. Ako smatramo da nemamo dovoljno znanja za takvu prosudbu, a čak i ako imamo, nije naodmet povesti sa sobom osobu koja je stručna i iskusna u takvim procjenima i pregovaranjima o cijeni.

 

Go back

Najnovije objave

Nemojte povjerovati ovim mitovima o agentima za nekretnine

Nemojte povjerovati ovim mitovima o agentima za nekretnine

Kupci i prodavatelji često imaju razne zablude o agentima za nekretnine vezane za njihov način rada, kako cijeli proces izgleda i o odnosu s agencijom. Korisno je pritom naglasiti, ne ulazeći previše u dubinu, da su često u transakciji nekretnine uključena dva agenta – jedan je kupčev, a drugi prodavatelja.

Kako se nositi s problematičnim susjedima?

Kako se nositi s problematičnim susjedima?

Sukobi sa susjedima jako su osjetljivi i mogu biti velika poteškoća koja utječe na našu svakodnevicu. Malo je stvari koje su gore od kupnje nekretnine nakon čega kupac shvati da do njega žive susjedi iz noćne more. To ne znači da u takvom slučaju morate stisnuti zube i trpjeti takvo ponašanje ili tolerirati tenzije. S pravim stavom, možete izgladiti nesuglasice i pretvoriti ih u priliku da izgradite kvalitetan odnos i povoljnije okruženje za život.

5 pitanja koja morate postaviti potencijalnom najmoprimcu

5 pitanja koja morate postaviti potencijalnom najmoprimcu

Prije iznamljivanja nekretnine potencijalnom najmoprimcu moramo ustanoviti koji nam najviše odgovara kako bismo izbjegli moguće probleme. U interesu nam je da u našoj nekretnini stanuje osoba koja je odgovorna i koja će se našom imovinom služiti na najbolji mogući način i štiteći naše interese. Donosimo neka od važnih pitanja koja je potrebno raspraviti prije nego što se potpisuje ugovor o najmu, pri čemu je najbolje takav razgovor obaviti uživo, jer na taj način najbolje možemo procijeniti potencijalnog najmoprimca.

Želite li dati u najam ili prodati nekretninu?

Povjerite se našim stručnjacima

Obavijest o korištenju web kolačića

U svrhu pružanja bolje funkcionalnosti, korisničkog doživljaja, sigurnosti, nesmetanog rada i evidencije broja korisnika na web stranici koristimo web kolačiće.

Hitni kolačići potrebni su za optimalno funkcioniranje web stranice, a drugi se kolačići upotrebljavaju za prilagodbu sadržaja i oglasa te analizu posjeta web stranice.

Za više informacija, pročitajte objašnjenja o online kolačićima, gdje u svakom trenutku možete odbaciti pojedine kolačiće.