Je li kupnja staroga stana dobra odluka?

v

Iako se možda u urbanim sredinama više cijeni novogradnja, interes i prema starijim zgradama i stanovima nije nezanemariv. Na kraju se sve svodi na kupca i njegove želje. Starogradnja ima svojih prednosti i mana, a pitanje je: koje pretežu i na što moramo obratiti pozornost?

Cijena

Noviji stanovi drže veću cijenu, a mogu se i ponovno prodati po vjerojatno boljoj cijeni. Prednost toga je što, ako kupujemo stariji stan, imamo više sredstava na raspolaganju za uređenje interijera, adaptacije i druge troškove. Cijena ovisi o mnogo varijabli – starosti zgrade, lokaciji, stanju zgrade, gradu i infrastrukturi i sličnima.

Stanje

Treba napraviti mnoge provjere kako bi se utvrdilo stanje i istrošenost stana te utvrdilo koje adaptacije su potrebne. Svako prethodno saznanje je vrijedno jer unaprijed možemo računati na troškove i usporediti ih s kupnjom nekog drugog stana, što je osobito važno ako je riječ o nužnim popravcima većih razmjera.

Potrebno je provjeriti stolariju i parkete, znakove vlage i gljivica, općenito stanje instalacija, uključujući i vodoinstalacije i potisak u cijevima, grijanje i druge. Pritom treba i uzeti u obzir na koju je stranu svijeta stan okrenut, jer ako je okrenut na zapad ili istok ljeti će u njemu biti jako vruće jer će sunce biti upereno određeni dio dana ili cijeli dan izravno u njega, zbog čega će biti neophodni klimatizacijski uređaji.

Svaka potreba za popravcima razlog je za snižavanje cijene prilikom pregovora s prodavateljem. Nije loše pritom imati uz sebe stručnu osobu koja je vješta u pregovaranju, odvjetnika ili agenta za nekretnine.

Infrastrukura

Nalaze li se u blizini škole, važnije prometnice, javni prijevoz, vrtići i slično? Stariji stanovi često se nalaze u okruženjima koja su se već strukturno stabilizirala, stoga to može biti velika prednost prilikom razmatranja mogućoh opcija.

Papiri

Kao i prilikom kupnje svake nekretnine, treba se uvjeriti u čistu situaciju u zemljišnim knjigama te da ne postoje veći dugovi režija, iako je zastarni rok za njih godinu dana. Na neki način bi valjalo provjeriti i raspitati se o susjedima.

U svakom slučaju, kupnja starog stana može biti dobra odluka ako se pametno i na vrijeme procijene troškovi te se kupi za razumnu cijenu. Adaptacijama je moguće stan prilagoditi svojim potrebama i personalizirati ga do određene mjere. Ako smatramo da nemamo dovoljno znanja za takvu prosudbu, a čak i ako imamo, nije naodmet povesti sa sobom osobu koja je stručna i iskusna u takvim procjenima i pregovaranjima o cijeni.

 

Go back

Najnovije objave

Pet pitanja za naše agente za 5: IVANA GADŽO

Pet pitanja za naše agente za 5: IVANA GADŽO

U ovotjednom intervjuu razgovaramo sa našom agenticom Ivanom Gadžo iz agencije CENTURY 21 Mega Lux. Ivana Gadžo je licencirana agentica iz Zagreba te trenutno uspješno vodi agenciju za nekretnine. Osim Zagreba, Ivana prodaje nekretnine i na hrvatskoj obali, obavezno provjerite ponudu agencije Century 21 Mega Lux na ovoj POVEZNICI.

Pet pitanja za naše agente za 5: TOMISLAV ŠAVORA

Pet pitanja za naše agente za 5: TOMISLAV ŠAVORA

U prvom CENTURY 21 intervjuu upoznajte agenta Tomislava Šavoru. Tomislav je odgovorio na neka aktualna pitanja koja nam često šaljete u porukama, a najviše se tiču situacije oko nekretnina u Zagrebu, našem glavnom gradu koji je ove godine pogođen i potresom i pandemijom. Intervju vam donosimo u nastavku.  

Što sve treba napraviti prije selidbe?

Što sve treba napraviti prije selidbe?

Kada je riječ o selidbi, dobra organizacija je crta koji dijeli bezbolnu i uspješnu selidbu od potpunog rasula. Čak i ako imate odlične organizacijske sposobnosti, kod selidbe je potrebno imati toliko stvari na umu da se vrlo lako izgubiti i zaboraviti nešto.
Razmislite o sljedećim zadacima koji će vam pomoći da organizirate svoje vrijeme, stavite prioritete na neke osobito važne i smanjite svoj stres.

Želite li dati u najam ili prodati nekretninu?

Povjerite se našim stručnjacima

Obavijest o korištenju web kolačića

U svrhu pružanja bolje funkcionalnosti, korisničkog doživljaja, sigurnosti, nesmetanog rada i evidencije broja korisnika na web stranici koristimo web kolačiće.

Hitni kolačići potrebni su za optimalno funkcioniranje web stranice, a drugi se kolačići upotrebljavaju za prilagodbu sadržaja i oglasa te analizu posjeta web stranice.

Za više informacija, pročitajte objašnjenja o online kolačićima, gdje u svakom trenutku možete odbaciti pojedine kolačiće.