Isplati li se iznajmljivanje apartmana u Hrvatskoj?

v

U 2017. godini, prema podacima Ministarstva turizma, udio obiteljskog smještaja iznosio je 47% te i dalje bilježi rast u odnosu na druge oblike smještajne ponude. 2005. godine u Hrvatskoj je boravilo 10 milijuna turista, a u 2017. godini samo u razdoblju od siječnja do rujna ostvareno je 17 milijuna dolazaka. Često je mišljenje kako se od apartmana može mnogo zarađivati, a broj gostiju i dalje raste svake sezone.

Iznajmljivanje apartmana zahtijeva trud, osim posvećivanja pažnje gostima, potrebno je osigurati i potrebnu opremljenost. Pristup Internetu je skoro nužan, amaterske fotografije prostora odbijaju goste, a potrebno je i osigurati njegovo čišćenje prilikom smjene gostiju, odnosno zadovoljavajući stupanj čistoće.

Prosječan apartman dnevno se iznajmljuje za oko 100 eura, a cijenu formiraju razni faktori – udaljenost od obale, kvaliteta izgradnje, opremljenost, lokacija, infrastruktura. Potrebno je uzeti u obzir razne troškove poput režija, plaćanja paušalnog poreza, komunalnih usluga i sličnih. Osim navedenih troškova, treba uzeti u obzir provizije online portala za iznajmljivanje, poput booking.com na kojem iznosi 15%.

Neki ističu da je za apartman u koji je uloženo oko 100,000 eura potrebno 15 do 30 godina za povrat investicije. Pritom se najčešće ulaganja financiraju kreditom, što može biti rizično ako se iznajmljivanje ne shvati ozbiljno, ali i same kamate kredita često su vrlo nepovoljne. Zato su iznajmljivači koji su naslijedili nekretninu u mnogo povoljnijoj poziciji.

Bitna je lokacija nekretnine, marketing, ali i posvećenost cijelom procesu i usmjerenost na mušteriju. Najveći broj noćenja bilježe Splitsko-dalmatinska, Istarska te Primorsko-goranska županija., a traženi su Hvar, Umag, Rovinj, Split, Dubrovnik itd. Prosječna cijena kvadrata u Dubrovniku bila je oko 3200 eura, u Hvaru oko 2800 eura, Opatiji 3100, u Splitu 2300, u Malinskoj oko 2100 eura. U traženijim gradovima bolja je popunjenost, no i dalje se kao problem postavlja duljina trajanja udarne sezone, koja iznosi svega dva mjeseca.

U cijelom procesu treba imati strpljenja jer treba steći iskustva u radu s gostima. Propisi i zakoni koji reguliraju iznajmljivanje apartmana moraju biti dobro proučeni. Bitno je kvalitetno prezentirati svoju ponudu pri čemu amaterske fotografije nisu primamljive. Bilo bi poželjno angažirati kvalitetnog fotografa kako bi se što bolje istaknule prednosti nekretnine te se istaknulo među brojnim oglasima. Mnogi stranci su navikli na visok standard smještaja pa pretjerana štednja na uređenju interijera na kraju košta. Mnogi iznajmljivači imaju stalne goste koji im se svake godine vraćaju, gosti cijene čak i detalje poput natpisa na stranim jezicima, ljubaznost i definiranost okvira pravila ponašanja, darove i drugo.

Na ulaganje od 100,000 eura, pretpostavlja se da je godišnji povrat ulaganja oko 8%. Kada se od toga oduzmu troškovi te moguće rate kredita, ne ostaje basnoslovna zarada. Velika je pogreška i računati na konstantnu popunjenost, može se računati na srpanj i kolovoz, ali lipanj i rujan ne u tolikoj mjeri. U velikoj su komparativnoj prednosti oni koji nisu opterećeni kreditom, odnosno naslijedili su nekretninu. Kupnja apartmana na moru se isplati ako su sredstva za njegovu kupnju već osigurana ili ako je kredit veoma povoljan.

Marin Barbić

Go back

Najnovije objave

Savjeti za mlade u kupnji doma

Savjeti za mlade u kupnji doma

Ako ste u dvadesetima ili tridesetima i razmišljate kupiti dom, pročitajte ovaj članak prije nego što se odlučite upustiti u  proces kupnje stana... 

Pet pitanja za naše agente za 5: IVANA GADŽO

Pet pitanja za naše agente za 5: IVANA GADŽO

U ovotjednom intervjuu razgovaramo sa našom agenticom Ivanom Gadžo iz agencije CENTURY 21 Mega Lux. Ivana Gadžo je licencirana agentica iz Zagreba te trenutno uspješno vodi agenciju za nekretnine. Osim Zagreba, Ivana prodaje nekretnine i na hrvatskoj obali, obavezno provjerite ponudu agencije Century 21 Mega Lux na ovoj POVEZNICI.

Pet pitanja za naše agente za 5: TOMISLAV ŠAVORA

Pet pitanja za naše agente za 5: TOMISLAV ŠAVORA

U prvom CENTURY 21 intervjuu upoznajte agenta Tomislava Šavoru. Tomislav je odgovorio na neka aktualna pitanja koja nam često šaljete u porukama, a najviše se tiču situacije oko nekretnina u Zagrebu, našem glavnom gradu koji je ove godine pogođen i potresom i pandemijom. Intervju vam donosimo u nastavku.  

Želite li dati u najam ili prodati nekretninu?

Povjerite se našim stručnjacima

Obavijest o korištenju web kolačića

U svrhu pružanja bolje funkcionalnosti, korisničkog doživljaja, sigurnosti, nesmetanog rada i evidencije broja korisnika na web stranici koristimo web kolačiće.

Hitni kolačići potrebni su za optimalno funkcioniranje web stranice, a drugi se kolačići upotrebljavaju za prilagodbu sadržaja i oglasa te analizu posjeta web stranice.

Za više informacija, pročitajte objašnjenja o online kolačićima, gdje u svakom trenutku možete odbaciti pojedine kolačiće.