5 pokazatelja da imate dobre susjede

v

1. Ne stvaraju preveliku buku

Najveći broj nesuglasica koje nastaju među susjedima, osobito u zgradama, ali i u kućama, su one zbog visoke razine buke. Tu se ne radi samo o glazbi, nego i lupanju vratima, vici i ostalim neugodnim zvukovima. U skladu s kućnim redom najčešće se preko dana tolerira buka ako nije pretjerana, no problemi nastaju u noćnim satima, odnosno iza 22 ili 23 sata. Dobar susjed svjestan je da oko njega žive drugi ljudi i da ih ne bi trebao ometati bukom, ali i susjed koji tolerira normalnu razinu buke, a ne kuca na vrata na raznorazne sitne zvukove.

2. Ne prelaze osobne granice

Važno je imati dobre odnose sa susjedima. Problem koji nastaje kod razvijanja prijateljstva sa susjedima je što se lako može prijeći granica iz dobroćudnosti u pretjeranu radoznalost i nametljivost. Ako susjed koji je prijatelj postane neprijatelj ili nastane neki odnos netrpeljivosti često dolazi do ogovaranja drugim susjedima i sukoba. Postoje razni načini prelaska granice – ispitivanje o intimnim stvarima, posuđivanje novca i tako dalje. Dobar susjed ostaje u granicama uljudnosti i ne prelazi te granice. Važno je biti u dobrim odnosima sa susjedom, ali paziti da taj odnos ne ide predaleko, jer je neprijatno živjeti vrata do vrata s nepoželjnom osobom.

3. Poštuju fizičke granice zemljišta

Dobar susjed mora poštovati utvrđenu granicu zemljišta. Najčešće je međa fizički odvojena ogradom ili nekom drugom vrstom prepreke, ali i ne mora biti. Čak i ako nije odvojena, treba poštovati tuđa prava i njihovo uživanje te ne prelaziti tu granicu ukoliko nije pozvan. To podrazumijeva da ukoliko se primijeti da netko prelazi granicu da ga se upozori, inače će postati kasno za to i postat će normalno.

4. Poštuju parkirna mjesta i prostor ispred zgrade

Svi povremeno imaju goste i nekakve oblike okupljanja poput rođendana i slično. Ukoliko se to često događa, susjedi mogu zamjeriti što su parkirna mjesta ispred zgrade često prenatrpana, a često se događa da se parkira na nogostup ili blizu prilaza zgradi. Zato gostima treba naglasiti gdje parkirati kako susjedi ne bi proživljavali teškoće. Dobar susjed ne parkira neodgovorno i ne blokira pristup zgradi i kretanje nogostupom.

5. Spremni su pomoći i rješavati nesuglasice razgovorom

Često se dogodi situacija kada nekome treba pomoć na neki način. To mogu biti najjednostavnije stvari poput zalijevanja cvijeća u stanu kada nas nema pa sve do nekih većih stvari. Veća je i vjerojatnost da će se nesuglasice i problemi događati u zgradi, nego da neće. Najčešće se tim povodom sazivaju sastanci stanara i raspravlja o tome. Nitko ne želi slušati ratoborne susjede s kojima se ne može razgovarati i koji hoće istjerati svoju volju pod svaku cijenu. Dobar susjed spreman je pomoći drugome u granicama normalnoga i spreman je riješiti nesuglasice mirnim putem.

Go back

Najnovije objave

Savjeti za mlade u kupnji doma

Savjeti za mlade u kupnji doma

Ako ste u dvadesetima ili tridesetima i razmišljate kupiti dom, pročitajte ovaj članak prije nego što se odlučite upustiti u  proces kupnje stana... 

Pet pitanja za naše agente za 5: IVANA GADŽO

Pet pitanja za naše agente za 5: IVANA GADŽO

U ovotjednom intervjuu razgovaramo sa našom agenticom Ivanom Gadžo iz agencije CENTURY 21 Mega Lux. Ivana Gadžo je licencirana agentica iz Zagreba te trenutno uspješno vodi agenciju za nekretnine. Osim Zagreba, Ivana prodaje nekretnine i na hrvatskoj obali, obavezno provjerite ponudu agencije Century 21 Mega Lux na ovoj POVEZNICI.

Pet pitanja za naše agente za 5: TOMISLAV ŠAVORA

Pet pitanja za naše agente za 5: TOMISLAV ŠAVORA

U prvom CENTURY 21 intervjuu upoznajte agenta Tomislava Šavoru. Tomislav je odgovorio na neka aktualna pitanja koja nam često šaljete u porukama, a najviše se tiču situacije oko nekretnina u Zagrebu, našem glavnom gradu koji je ove godine pogođen i potresom i pandemijom. Intervju vam donosimo u nastavku.  

Želite li dati u najam ili prodati nekretninu?

Povjerite se našim stručnjacima

Obavijest o korištenju web kolačića

U svrhu pružanja bolje funkcionalnosti, korisničkog doživljaja, sigurnosti, nesmetanog rada i evidencije broja korisnika na web stranici koristimo web kolačiće.

Hitni kolačići potrebni su za optimalno funkcioniranje web stranice, a drugi se kolačići upotrebljavaju za prilagodbu sadržaja i oglasa te analizu posjeta web stranice.

Za više informacija, pročitajte objašnjenja o online kolačićima, gdje u svakom trenutku možete odbaciti pojedine kolačiće.