3 jednostavna trika kako bi Vaš apartman bio prostraniji

v

1. Ogledala

Ogledala ne služe samo za provjeru svojeg odraza u njemu, već se u dizajnu interijera koriste i za dobivanje dojma da je prostor veći nego što to je. To je osobito važno ako se u stanu ne nalazi mnogo prozora. Uporabom ogledala mozak podsvjesno dobiva dojam da postoji prostor i van onoga koji je dostupan, što je još efektivnije kada se ogledala nalaze na obje strane zida, odnosno upereni su jedni prema drugima.

Što je veće ogledalo, to je bolje. Pritom nekim prostorijama više odgovaraju izduženi oblici, nekima zaobljeni, a nekima i manja ogledala. Osobito je poželjno postaviti ogledala u prostore u kojima se najviše obitava – u dnevnoj sobi i kuhinji, ali malo kojoj prostoriji ogledalo neće pristajati, odgovarat će i u hodnicima budući da su često uži, blagovaonici i drugim prostorijama.

Preporuča se i da je blizu ogledala neki izvor svjetlosti, luster ili lampa, jer će ogledalo reflektirati svjetlost i dodatno pojačati dojam prostranosti i osvjetljenosti.

2. Boja

Tamne i tople boje čine prostor ugodnim i intimnim, a svijetle boje čine prostor otvorenim, svijetlim i prozračnim. Takav efekt se događa iz razloga što tamne boje apsorbiraju svjetlost, a svijetle ga reflektiraju.

Boja koja najviše dolazi do izražaja pritom je bijela, svijetlo siva ili svijetle pastelne boje. Ne mora cijela soba biti u istoj boji. Jedan zid, gdje se primjerice nalazi neki uočljiviji komad namještaja s dekorom, može biti u nekoj tamnijoj boji, a ostatak u svjetlijoj. Bijeli strop i svjetliji namještaj pojačavaju taj dojam.

3. Osvjetljenje

Kao i kod boje zidova, samo svjetlo u prostoru važno je za dojam prostranosti, bilo umjetno ili prirodno. Prilikom postavljanja lampi i osvjetljenja treba paziti da je cijeli stan osvjetljen, što je osobito važno ako nema dovoljno prozora ili nisu dovoljno veliki da svjetlost prodre u dovoljnoj količini. Treba kombinirati zidne, podne ili stolne lampe, a popularna je led rasvjeta na spuštenom stropu, koja daje moderan dojam.

 Pritom naravno ne treba pretjerati, jer previše osvjetljene prostorije djeluje previše sterilno i manjka im intimnosti i topline. U nekim prostorijama iz tog razloga se preporučaju svjetla koja se mogu dimati, odnosno po potrebi smanjivati ili povećavati intenzitet. Neke prostorije zahtijevaju više svjetla, a neke nešto manje, poput hodnika, ostave i toaleta.

Go back

Najnovije objave

Savjeti za mlade u kupnji doma

Savjeti za mlade u kupnji doma

Ako ste u dvadesetima ili tridesetima i razmišljate kupiti dom, pročitajte ovaj članak prije nego što se odlučite upustiti u  proces kupnje stana... 

Pet pitanja za naše agente za 5: IVANA GADŽO

Pet pitanja za naše agente za 5: IVANA GADŽO

U ovotjednom intervjuu razgovaramo sa našom agenticom Ivanom Gadžo iz agencije CENTURY 21 Mega Lux. Ivana Gadžo je licencirana agentica iz Zagreba te trenutno uspješno vodi agenciju za nekretnine. Osim Zagreba, Ivana prodaje nekretnine i na hrvatskoj obali, obavezno provjerite ponudu agencije Century 21 Mega Lux na ovoj POVEZNICI.

Pet pitanja za naše agente za 5: TOMISLAV ŠAVORA

Pet pitanja za naše agente za 5: TOMISLAV ŠAVORA

U prvom CENTURY 21 intervjuu upoznajte agenta Tomislava Šavoru. Tomislav je odgovorio na neka aktualna pitanja koja nam često šaljete u porukama, a najviše se tiču situacije oko nekretnina u Zagrebu, našem glavnom gradu koji je ove godine pogođen i potresom i pandemijom. Intervju vam donosimo u nastavku.  

Želite li dati u najam ili prodati nekretninu?

Povjerite se našim stručnjacima

Obavijest o korištenju web kolačića

U svrhu pružanja bolje funkcionalnosti, korisničkog doživljaja, sigurnosti, nesmetanog rada i evidencije broja korisnika na web stranici koristimo web kolačiće.

Hitni kolačići potrebni su za optimalno funkcioniranje web stranice, a drugi se kolačići upotrebljavaju za prilagodbu sadržaja i oglasa te analizu posjeta web stranice.

Za više informacija, pročitajte objašnjenja o online kolačićima, gdje u svakom trenutku možete odbaciti pojedine kolačiće.