Postupak iznajmljivanja nekretnine putem AirBnb-a

v

AirBnb je internetska platforma osnovana 2008. godine preko koje se korisnici koji traže smještaj povezuju s korisnicima koji iznajmljuju svoju nekretninu. Najčešće se nudi smještaj u nečijem domu (homestay lodging i couch-surfing), a AirBnb kao pružatelj usluga uzima naknadu uz dogovorenu cijenu. Može se raditi o sobi, apartmanu, kući pa čak i o nečemu neuobičajenom poput jahte, dvorca ili iglua. Trenutna ponuda obuhvaća više od pet milijuna smještaja u 81,000 gradova i 191 zemalja.

Na AirBnb-u samo oglašavanje je besplatno, a domaćin određuje cijenu noćenja, tjednu cijenu ili mjesečnu. Unajmitelj mora prije rezervacije izraditi profil na servisu, a  svoju pretragu može izvršiti sukladno raznim kriterijima – tipu sobe, karakteristikama i pogodnostima poput bazena ili bežičnog interneta, jezika kojim se domaćin služi, ključnim riječima, državi, cijeni i drugim. S ponuditeljem se može komunicirati i prije rezervacije. Plaćanje može biti izvršeno putem debitnih kartica, kreditnih kartica, PayPala i slično, a izvršava se nakon što ponuditelj potvrdi rezervaciju.

Dakle, prvi korak je izrada profila na Airbnb-u sa slikom, budući da neki domaćini to zahtjevaju.

Drugi korak je putem pretraživanja i uporabe filtera pronaći željenu nekretninu. Bitno je proučiti i kućna pravila domaćina, primjerice jesu li dobrodošli kući ljubimci ili pušenje, paziti na datume, dodatne troškove i drugih. Domaćini pružaju uobičajene informacije poput vremena check-in i check-out, pravila ponašanja i korištenja, upute za vožnju do nekretnine, procesa razmjene ključeva i parkiranja, ali često i detaljnije kako bi omogućili gostu ugodniji boravak. Tako se često može naići na informacije o javnom transportu u blizini, upute gdje pronaći neke korisne stvari po kući – primjerice glačalo, koš za smeće ili sušilo za kosu, upute za korištenje uređaja i bijele tehnike, informacije o lokalnim restoranima i aktivnostima koji se preporučuju, gdje se nalaze parkovi i druge zanimacije, kao i o samom gradu ili mjestu gdje se ona nalazi. Pridržavanje kućnih pravila je bitno, zbog poštovanja prema domaćinu, ali i činjenice da niti mi sami vjerojatno ne bismo željeli da se netko u našoj kući ponaša na način koji je suprotan našim željama i standardima.

Također, domaćinima se preventivno preporuča ukloniti neke vrijednosti poput nakita, vrijednih umjetničkih slika i instalacija i novca. Za goste je također potrebno, kao i pri svakom putu, upoznati se s lokalnim pravom i zakonima koji bi mogli biti relevantni.

Treći korak je rezervacija, gdje postoje opcije instant-book – za domaćine koji ne žele potvrditi rezervacije može se odmah rezervirati - te zahtjev za rezervacijom – većina domaćina žele prvo pregledati zahtjev i gosta prije nego što ga prime u dom.

Prije svega potrebno je proučiti politiku osiguranja nekretnine Airbnb-a, kao i opća pravila korištenja, praksu korisnika te njihove savjete stečene iskustvom. Airbnb zbog sigurnosti ima alate koji procjenjuju rizik te evidentiraju i provjeravaju osobne podatke gosta – osobito u SAD-u.

Go back

Najnovije objave

Nemojte povjerovati ovim mitovima o agentima za nekretnine

Nemojte povjerovati ovim mitovima o agentima za nekretnine

Kupci i prodavatelji često imaju razne zablude o agentima za nekretnine vezane za njihov način rada, kako cijeli proces izgleda i o odnosu s agencijom. Korisno je pritom naglasiti, ne ulazeći previše u dubinu, da su često u transakciji nekretnine uključena dva agenta – jedan je kupčev, a drugi prodavatelja.

Kako se nositi s problematičnim susjedima?

Kako se nositi s problematičnim susjedima?

Sukobi sa susjedima jako su osjetljivi i mogu biti velika poteškoća koja utječe na našu svakodnevicu. Malo je stvari koje su gore od kupnje nekretnine nakon čega kupac shvati da do njega žive susjedi iz noćne more. To ne znači da u takvom slučaju morate stisnuti zube i trpjeti takvo ponašanje ili tolerirati tenzije. S pravim stavom, možete izgladiti nesuglasice i pretvoriti ih u priliku da izgradite kvalitetan odnos i povoljnije okruženje za život.

5 pitanja koja morate postaviti potencijalnom najmoprimcu

5 pitanja koja morate postaviti potencijalnom najmoprimcu

Prije iznamljivanja nekretnine potencijalnom najmoprimcu moramo ustanoviti koji nam najviše odgovara kako bismo izbjegli moguće probleme. U interesu nam je da u našoj nekretnini stanuje osoba koja je odgovorna i koja će se našom imovinom služiti na najbolji mogući način i štiteći naše interese. Donosimo neka od važnih pitanja koja je potrebno raspraviti prije nego što se potpisuje ugovor o najmu, pri čemu je najbolje takav razgovor obaviti uživo, jer na taj način najbolje možemo procijeniti potencijalnog najmoprimca.

Želite li dati u najam ili prodati nekretninu?

Povjerite se našim stručnjacima

Obavijest o korištenju web kolačića

U svrhu pružanja bolje funkcionalnosti, korisničkog doživljaja, sigurnosti, nesmetanog rada i evidencije broja korisnika na web stranici koristimo web kolačiće.

Hitni kolačići potrebni su za optimalno funkcioniranje web stranice, a drugi se kolačići upotrebljavaju za prilagodbu sadržaja i oglasa te analizu posjeta web stranice.

Za više informacija, pročitajte objašnjenja o online kolačićima, gdje u svakom trenutku možete odbaciti pojedine kolačiće.