Porezi na leasing nekretnina

v

Leasing je najam s mogućnošću otkupa nakon ugovorenog razdoblja. Osim automobila i druge opreme, ono se može primijeniti i na nekretnine. Postoje dvije vrste leasinga: operativni i financijski, pri čemu je u operativnom leasingu predmet leasinga u vlasništvu davatelja leasinga, dok se financijski leasing vodi na primatelja leasinga te njegovom otplatom i istekom roka primatelj postaje vlasnik.

Od donošenja Zakona o leasingu 2013. godine, leasing-društvima omogućava se kupnja nekretnina i od fizičkih, a ne samo pravnih osoba. S time je povezana i tzv. leaseback ili sale-and-leaseback transakcija, u kojoj se omogućava pojedincu da proda imovinu te je nakon toga uzima u leasing. Time prijašnji vlasnik prestaje biti vlasnikom, ali ga i dalje koristi, što je raširena praksa na području nekretnina u svijetu. Nažalost, takav oblik transakcija često je ugovaran na prijevaran način.
Kada se nekretnina daje u leasing, postavlja se pitanje koje su poreze sudionici transakcije obvezni platiti.

Nakon same kupoprodaje potrebno je platiti porez na promet nekretnina ili porez na dodanu vrijednost. Porez na promet nekretnina plaća se po stopi od 4%, osnovica je tržišna vrijednost nekretnine, a obveznik je stjecatelj nekretnine. Primjenjuju se odredbe Zakona o porezu na promet nekretnina (NN 115/16). Što se tiče trgovačkih društva, unos nekretnine u trgovačko društvo, odnosno njegov kapital oslobođeno je poreza na promet nekretnina, osim ako Porezna uprava utvrdi prividnost pravnog posla (čl. 14).

Što se tiče poreza na dodanu vrijednost, Zakon o PDV-u (NN 115/16) isporukom dobara koja je oporeziva transakcija smatra stvarna predaju na raspolaganje prema ugovoru o leasingu ili o prodaji dobara uz odgodu plaćanja koji određuje da se vlasništvo nad tim dobrima stječe najkasnije nakon plaćanja zadnjeg obroka (čl. 7. st. 2. toč. b)).

Prema članku 42. stavak 6. Pravilnika o PDV-u (NN 79/2013) kod financijskog leasinga ili najma u poreznu osnovicu ne uračunavaju se kamate i slični troškovi financiranja pod uvjetom da se obračunaju i iskazuju odvojeno od naknade za isporuku predmeta leasinga. Obveza obračuna PDV-a kod financijskog leasinga za ukupnu vrijednost leasinga nastaje istekom obračunskog razdoblja u kojem je isporučeno dobro. U slučaju operativnog leasinga, obveza nastaje za dio najamnine koji se odnosi na obračunsko razdoblje u visini jedne mjesečne rate.

Članak 40. točka j) i k) Zakona o PDV-u propisuje da je oporezivanja oslobođena isporuka zemljišta, osim građevinskog zemljišta. Oslobođena je i isporuka građevina ili njihovih dijelova i zemljišta na kojem se one nalaze, osim isporuka prije prvog nastanjenja odnosno korištenja ili isporuka kod kojih od datuma prvog nastanjenja odnosno korištenja nije proteklo više od dvije godine do datuma sljedeće isporuke. U tom slučaju, primjenjuje se porez na promet nekretnina.

Prvo nastanjenje odnosno korištenje dokazuje se trenutkom kada je nekretnina stavljena u uporabu, što se dokazuje: dokumentacijom o prebivalištu ili boravištu, knjigovodstvenom evidencijom kojom se građevina stavlja u uporabu ili bilo kojom drugom dokumentacijom kojom se dokazuje korištenje nekretnine. Iznimno, ako se ne može dokazati jednim od ovih dokumenata, kao datum nastanjenja smatrat će se datum isporuke.

Za razliku od poreza na dodanu vrijednost, porez na promet nekretnina nije porez koji se može odbiti, odnosno porez koji je poduzetnički neutralan, već predstavlja trošak. Zato je povoljna odredba Zakona o PDV-u koja omogućuje obvezniku da odabere oporezivanje prometa nekretnina PDV-om, umjesto poreza na promet nekretnina, ako je porezni obveznik koji ima pravo na odbitak poreza u cijelosti, u slučaju članka 40. točka j) i k).

Marin Barbić

Go back

Najnovije objave

Nemojte povjerovati ovim mitovima o agentima za nekretnine

Nemojte povjerovati ovim mitovima o agentima za nekretnine

Kupci i prodavatelji često imaju razne zablude o agentima za nekretnine vezane za njihov način rada, kako cijeli proces izgleda i o odnosu s agencijom. Korisno je pritom naglasiti, ne ulazeći previše u dubinu, da su često u transakciji nekretnine uključena dva agenta – jedan je kupčev, a drugi prodavatelja.

Kako se nositi s problematičnim susjedima?

Kako se nositi s problematičnim susjedima?

Sukobi sa susjedima jako su osjetljivi i mogu biti velika poteškoća koja utječe na našu svakodnevicu. Malo je stvari koje su gore od kupnje nekretnine nakon čega kupac shvati da do njega žive susjedi iz noćne more. To ne znači da u takvom slučaju morate stisnuti zube i trpjeti takvo ponašanje ili tolerirati tenzije. S pravim stavom, možete izgladiti nesuglasice i pretvoriti ih u priliku da izgradite kvalitetan odnos i povoljnije okruženje za život.

5 pitanja koja morate postaviti potencijalnom najmoprimcu

5 pitanja koja morate postaviti potencijalnom najmoprimcu

Prije iznamljivanja nekretnine potencijalnom najmoprimcu moramo ustanoviti koji nam najviše odgovara kako bismo izbjegli moguće probleme. U interesu nam je da u našoj nekretnini stanuje osoba koja je odgovorna i koja će se našom imovinom služiti na najbolji mogući način i štiteći naše interese. Donosimo neka od važnih pitanja koja je potrebno raspraviti prije nego što se potpisuje ugovor o najmu, pri čemu je najbolje takav razgovor obaviti uživo, jer na taj način najbolje možemo procijeniti potencijalnog najmoprimca.

Želite li dati u najam ili prodati nekretninu?

Povjerite se našim stručnjacima

Obavijest o korištenju web kolačića

U svrhu pružanja bolje funkcionalnosti, korisničkog doživljaja, sigurnosti, nesmetanog rada i evidencije broja korisnika na web stranici koristimo web kolačiće.

Hitni kolačići potrebni su za optimalno funkcioniranje web stranice, a drugi se kolačići upotrebljavaju za prilagodbu sadržaja i oglasa te analizu posjeta web stranice.

Za više informacija, pročitajte objašnjenja o online kolačićima, gdje u svakom trenutku možete odbaciti pojedine kolačiće.