Koliko je sigurna kupnja nekretnine na aukciji?

v

Na aukcijama se nekretnine prodaju često ispod tržišne cijene, barem što se tiče početne cijene. Ukoliko nema mnogo konkurenata u nadmetanju, može se ostvariti povoljna cijena.

Često se nekretnine koje se nalaze na dražbi prodaju zbog ovrhe financijske institucije. Temeljem odredbi Ovršnog zakona, Hrvatska gospodarska komora vodi očevidnik svih nekretnina koje se prodaju u ovršnom postupku. Očevidnik je dostupan na mrežnoj stranici HGK, a svrha mu je transparentnost i javnost te podizanje pravne sigurnosti i povjerenja građana. Očevidnik vodi i FINA.

Što se tiče kupnje nekretnine koja je ovršena, postavlja se pitanje koliko je sigurno izvršiti kupoprodaju te postoji li mogućnost da prijašnji vlasnik pravnim lijekom ospori novo pravo vlasništva.

Članak 110. Ovršnog zakona u svrhu zaštite prava kupca propisuje da ukidanje ili preinaka rješenja o ovrsi poslije pravomoćnosti rješenja o dosudi nekretnine ne utječe na pravo vlasništva kupca. U rješenju o dosudi nekretnine sud će odrediti da se nakon pravomoćnosti rješenja i nakon što kupac položi kupovninu u zemljišnu knjigu upiše u njegovu korist pravo vlasništva na dosuđenoj nekretnini. Prava i tereti na nekretnini brišu se, tj. prestaju vrijediti njezinom prodajom. Nakon pravomoćnosti rješenja o dosudi nekretnine i nakon što kupac položi kupovninu, sud donosi zaključak o predaji nekretnine kupcu. Međutim, neki pravnici upozoravaju da se može dogoditi da u samom procesu dogovora, isplate i zahtjeva za upisom novog vlasnika u zemljišne knjige može dogoditi da na nekretninu sjedne još jedna ovrha, što predstavlja rizik.

Ovršni zakon predviđa dražbu u elektroničkom obliku, no u praksi se pokazuju određene kritike postojećeg okvira takvog sustava. Najčešće se licitira u posljednjih deset minuta, građani koji imaju niži stupanj informatičke pismenosti su u nepovoljnijem položaju, a neki tvrde da je postupak složen. Potrebno je ranije dati jamčevinu kako bi se moglo sudjelovati. Predviđeno je i pravo ostalih ponuditelja na žalbu protiv rješenja o dosudi.

Potrebno je uzeti u obzir da se moraju osigurati ne samo sredstva za kupoprodaju nekretnine, već i za plaćanje odvjetničkih usluga, kupovninu, porez na promet nekretnina i ostale troškove i pristojbe, ali i proviziju voditelja dražbe, koja iznosi oko 3%.

Neposredno nakon dražbe kupac i prodavatelj potpisuju kupoprodajni ugovor.

Obveze kupca u postupku su pročitati uvjete poslovanja voditelja dražbe, imati osigurana financijska sredstva, raspitati se o nekretnini i razgledati je, proučiti dostupnu dokumentaciju u vezi nekretnine i provjeriti prava na nekretnini – osobito postoje li prava koja je terete i nakon njene prodaje, odnosno ne brišu se stjecanjem novog vlasništva te postupati u dobroj vjeri.

Za sudjelovanje u cijelom postupku važno je dobro poznavanje pravne materije, zbog čega je nužnost angažirati pravnu pomoć u tom procesu.

Marin Barbić

Go back

Najnovije objave

Nemojte povjerovati ovim mitovima o agentima za nekretnine

Nemojte povjerovati ovim mitovima o agentima za nekretnine

Kupci i prodavatelji često imaju razne zablude o agentima za nekretnine vezane za njihov način rada, kako cijeli proces izgleda i o odnosu s agencijom. Korisno je pritom naglasiti, ne ulazeći previše u dubinu, da su često u transakciji nekretnine uključena dva agenta – jedan je kupčev, a drugi prodavatelja.

Kako se nositi s problematičnim susjedima?

Kako se nositi s problematičnim susjedima?

Sukobi sa susjedima jako su osjetljivi i mogu biti velika poteškoća koja utječe na našu svakodnevicu. Malo je stvari koje su gore od kupnje nekretnine nakon čega kupac shvati da do njega žive susjedi iz noćne more. To ne znači da u takvom slučaju morate stisnuti zube i trpjeti takvo ponašanje ili tolerirati tenzije. S pravim stavom, možete izgladiti nesuglasice i pretvoriti ih u priliku da izgradite kvalitetan odnos i povoljnije okruženje za život.

5 pitanja koja morate postaviti potencijalnom najmoprimcu

5 pitanja koja morate postaviti potencijalnom najmoprimcu

Prije iznamljivanja nekretnine potencijalnom najmoprimcu moramo ustanoviti koji nam najviše odgovara kako bismo izbjegli moguće probleme. U interesu nam je da u našoj nekretnini stanuje osoba koja je odgovorna i koja će se našom imovinom služiti na najbolji mogući način i štiteći naše interese. Donosimo neka od važnih pitanja koja je potrebno raspraviti prije nego što se potpisuje ugovor o najmu, pri čemu je najbolje takav razgovor obaviti uživo, jer na taj način najbolje možemo procijeniti potencijalnog najmoprimca.

Želite li dati u najam ili prodati nekretninu?

Povjerite se našim stručnjacima

Obavijest o korištenju web kolačića

U svrhu pružanja bolje funkcionalnosti, korisničkog doživljaja, sigurnosti, nesmetanog rada i evidencije broja korisnika na web stranici koristimo web kolačiće.

Hitni kolačići potrebni su za optimalno funkcioniranje web stranice, a drugi se kolačići upotrebljavaju za prilagodbu sadržaja i oglasa te analizu posjeta web stranice.

Za više informacija, pročitajte objašnjenja o online kolačićima, gdje u svakom trenutku možete odbaciti pojedine kolačiće.