Isplati li se iznajmljivanje apartmana u Hrvatskoj?

v

U 2017. godini, prema podacima Ministarstva turizma, udio obiteljskog smještaja iznosio je 47% te i dalje bilježi rast u odnosu na druge oblike smještajne ponude. 2005. godine u Hrvatskoj je boravilo 10 milijuna turista, a u 2017. godini samo u razdoblju od siječnja do rujna ostvareno je 17 milijuna dolazaka. Često je mišljenje kako se od apartmana može mnogo zarađivati, a broj gostiju i dalje raste svake sezone.

Iznajmljivanje apartmana zahtijeva trud, osim posvećivanja pažnje gostima, potrebno je osigurati i potrebnu opremljenost. Pristup Internetu je skoro nužan, amaterske fotografije prostora odbijaju goste, a potrebno je i osigurati njegovo čišćenje prilikom smjene gostiju, odnosno zadovoljavajući stupanj čistoće.

Prosječan apartman dnevno se iznajmljuje za oko 100 eura, a cijenu formiraju razni faktori – udaljenost od obale, kvaliteta izgradnje, opremljenost, lokacija, infrastruktura. Potrebno je uzeti u obzir razne troškove poput režija, plaćanja paušalnog poreza, komunalnih usluga i sličnih. Osim navedenih troškova, treba uzeti u obzir provizije online portala za iznajmljivanje, poput booking.com na kojem iznosi 15%.

Neki ističu da je za apartman u koji je uloženo oko 100,000 eura potrebno 15 do 30 godina za povrat investicije. Pritom se najčešće ulaganja financiraju kreditom, što može biti rizično ako se iznajmljivanje ne shvati ozbiljno, ali i same kamate kredita često su vrlo nepovoljne. Zato su iznajmljivači koji su naslijedili nekretninu u mnogo povoljnijoj poziciji.

Bitna je lokacija nekretnine, marketing, ali i posvećenost cijelom procesu i usmjerenost na mušteriju. Najveći broj noćenja bilježe Splitsko-dalmatinska, Istarska te Primorsko-goranska županija., a traženi su Hvar, Umag, Rovinj, Split, Dubrovnik itd. Prosječna cijena kvadrata u Dubrovniku bila je oko 3200 eura, u Hvaru oko 2800 eura, Opatiji 3100, u Splitu 2300, u Malinskoj oko 2100 eura. U traženijim gradovima bolja je popunjenost, no i dalje se kao problem postavlja duljina trajanja udarne sezone, koja iznosi svega dva mjeseca.

U cijelom procesu treba imati strpljenja jer treba steći iskustva u radu s gostima. Propisi i zakoni koji reguliraju iznajmljivanje apartmana moraju biti dobro proučeni. Bitno je kvalitetno prezentirati svoju ponudu pri čemu amaterske fotografije nisu primamljive. Bilo bi poželjno angažirati kvalitetnog fotografa kako bi se što bolje istaknule prednosti nekretnine te se istaknulo među brojnim oglasima. Mnogi stranci su navikli na visok standard smještaja pa pretjerana štednja na uređenju interijera na kraju košta. Mnogi iznajmljivači imaju stalne goste koji im se svake godine vraćaju, gosti cijene čak i detalje poput natpisa na stranim jezicima, ljubaznost i definiranost okvira pravila ponašanja, darove i drugo.

Na ulaganje od 100,000 eura, pretpostavlja se da je godišnji povrat ulaganja oko 8%. Kada se od toga oduzmu troškovi te moguće rate kredita, ne ostaje basnoslovna zarada. Velika je pogreška i računati na konstantnu popunjenost, može se računati na srpanj i kolovoz, ali lipanj i rujan ne u tolikoj mjeri. U velikoj su komparativnoj prednosti oni koji nisu opterećeni kreditom, odnosno naslijedili su nekretninu. Kupnja apartmana na moru se isplati ako su sredstva za njegovu kupnju već osigurana ili ako je kredit veoma povoljan.

Marin Barbić

Go back

Najnovije objave

Nemojte povjerovati ovim mitovima o agentima za nekretnine

Nemojte povjerovati ovim mitovima o agentima za nekretnine

Kupci i prodavatelji često imaju razne zablude o agentima za nekretnine vezane za njihov način rada, kako cijeli proces izgleda i o odnosu s agencijom. Korisno je pritom naglasiti, ne ulazeći previše u dubinu, da su često u transakciji nekretnine uključena dva agenta – jedan je kupčev, a drugi prodavatelja.

Kako se nositi s problematičnim susjedima?

Kako se nositi s problematičnim susjedima?

Sukobi sa susjedima jako su osjetljivi i mogu biti velika poteškoća koja utječe na našu svakodnevicu. Malo je stvari koje su gore od kupnje nekretnine nakon čega kupac shvati da do njega žive susjedi iz noćne more. To ne znači da u takvom slučaju morate stisnuti zube i trpjeti takvo ponašanje ili tolerirati tenzije. S pravim stavom, možete izgladiti nesuglasice i pretvoriti ih u priliku da izgradite kvalitetan odnos i povoljnije okruženje za život.

5 pitanja koja morate postaviti potencijalnom najmoprimcu

5 pitanja koja morate postaviti potencijalnom najmoprimcu

Prije iznamljivanja nekretnine potencijalnom najmoprimcu moramo ustanoviti koji nam najviše odgovara kako bismo izbjegli moguće probleme. U interesu nam je da u našoj nekretnini stanuje osoba koja je odgovorna i koja će se našom imovinom služiti na najbolji mogući način i štiteći naše interese. Donosimo neka od važnih pitanja koja je potrebno raspraviti prije nego što se potpisuje ugovor o najmu, pri čemu je najbolje takav razgovor obaviti uživo, jer na taj način najbolje možemo procijeniti potencijalnog najmoprimca.

Želite li dati u najam ili prodati nekretninu?

Povjerite se našim stručnjacima

Obavijest o korištenju web kolačića

U svrhu pružanja bolje funkcionalnosti, korisničkog doživljaja, sigurnosti, nesmetanog rada i evidencije broja korisnika na web stranici koristimo web kolačiće.

Hitni kolačići potrebni su za optimalno funkcioniranje web stranice, a drugi se kolačići upotrebljavaju za prilagodbu sadržaja i oglasa te analizu posjeta web stranice.

Za više informacija, pročitajte objašnjenja o online kolačićima, gdje u svakom trenutku možete odbaciti pojedine kolačiće.