3 jednostavna trika kako bi Vaš apartman bio prostraniji

v

1. Ogledala

Ogledala ne služe samo za provjeru svojeg odraza u njemu, već se u dizajnu interijera koriste i za dobivanje dojma da je prostor veći nego što to je. To je osobito važno ako se u stanu ne nalazi mnogo prozora. Uporabom ogledala mozak podsvjesno dobiva dojam da postoji prostor i van onoga koji je dostupan, što je još efektivnije kada se ogledala nalaze na obje strane zida, odnosno upereni su jedni prema drugima.

Što je veće ogledalo, to je bolje. Pritom nekim prostorijama više odgovaraju izduženi oblici, nekima zaobljeni, a nekima i manja ogledala. Osobito je poželjno postaviti ogledala u prostore u kojima se najviše obitava – u dnevnoj sobi i kuhinji, ali malo kojoj prostoriji ogledalo neće pristajati, odgovarat će i u hodnicima budući da su često uži, blagovaonici i drugim prostorijama.

Preporuča se i da je blizu ogledala neki izvor svjetlosti, luster ili lampa, jer će ogledalo reflektirati svjetlost i dodatno pojačati dojam prostranosti i osvjetljenosti.

2. Boja

Tamne i tople boje čine prostor ugodnim i intimnim, a svijetle boje čine prostor otvorenim, svijetlim i prozračnim. Takav efekt se događa iz razloga što tamne boje apsorbiraju svjetlost, a svijetle ga reflektiraju.

Boja koja najviše dolazi do izražaja pritom je bijela, svijetlo siva ili svijetle pastelne boje. Ne mora cijela soba biti u istoj boji. Jedan zid, gdje se primjerice nalazi neki uočljiviji komad namještaja s dekorom, može biti u nekoj tamnijoj boji, a ostatak u svjetlijoj. Bijeli strop i svjetliji namještaj pojačavaju taj dojam.

3. Osvjetljenje

Kao i kod boje zidova, samo svjetlo u prostoru važno je za dojam prostranosti, bilo umjetno ili prirodno. Prilikom postavljanja lampi i osvjetljenja treba paziti da je cijeli stan osvjetljen, što je osobito važno ako nema dovoljno prozora ili nisu dovoljno veliki da svjetlost prodre u dovoljnoj količini. Treba kombinirati zidne, podne ili stolne lampe, a popularna je led rasvjeta na spuštenom stropu, koja daje moderan dojam.

 Pritom naravno ne treba pretjerati, jer previše osvjetljene prostorije djeluje previše sterilno i manjka im intimnosti i topline. U nekim prostorijama iz tog razloga se preporučaju svjetla koja se mogu dimati, odnosno po potrebi smanjivati ili povećavati intenzitet. Neke prostorije zahtijevaju više svjetla, a neke nešto manje, poput hodnika, ostave i toaleta.

Go back

Najnovije objave

Nemojte povjerovati ovim mitovima o agentima za nekretnine

Nemojte povjerovati ovim mitovima o agentima za nekretnine

Kupci i prodavatelji često imaju razne zablude o agentima za nekretnine vezane za njihov način rada, kako cijeli proces izgleda i o odnosu s agencijom. Korisno je pritom naglasiti, ne ulazeći previše u dubinu, da su često u transakciji nekretnine uključena dva agenta – jedan je kupčev, a drugi prodavatelja.

Kako se nositi s problematičnim susjedima?

Kako se nositi s problematičnim susjedima?

Sukobi sa susjedima jako su osjetljivi i mogu biti velika poteškoća koja utječe na našu svakodnevicu. Malo je stvari koje su gore od kupnje nekretnine nakon čega kupac shvati da do njega žive susjedi iz noćne more. To ne znači da u takvom slučaju morate stisnuti zube i trpjeti takvo ponašanje ili tolerirati tenzije. S pravim stavom, možete izgladiti nesuglasice i pretvoriti ih u priliku da izgradite kvalitetan odnos i povoljnije okruženje za život.

5 pitanja koja morate postaviti potencijalnom najmoprimcu

5 pitanja koja morate postaviti potencijalnom najmoprimcu

Prije iznamljivanja nekretnine potencijalnom najmoprimcu moramo ustanoviti koji nam najviše odgovara kako bismo izbjegli moguće probleme. U interesu nam je da u našoj nekretnini stanuje osoba koja je odgovorna i koja će se našom imovinom služiti na najbolji mogući način i štiteći naše interese. Donosimo neka od važnih pitanja koja je potrebno raspraviti prije nego što se potpisuje ugovor o najmu, pri čemu je najbolje takav razgovor obaviti uživo, jer na taj način najbolje možemo procijeniti potencijalnog najmoprimca.

Želite li dati u najam ili prodati nekretninu?

Povjerite se našim stručnjacima

Obavijest o korištenju web kolačića

U svrhu pružanja bolje funkcionalnosti, korisničkog doživljaja, sigurnosti, nesmetanog rada i evidencije broja korisnika na web stranici koristimo web kolačiće.

Hitni kolačići potrebni su za optimalno funkcioniranje web stranice, a drugi se kolačići upotrebljavaju za prilagodbu sadržaja i oglasa te analizu posjeta web stranice.

Za više informacija, pročitajte objašnjenja o online kolačićima, gdje u svakom trenutku možete odbaciti pojedine kolačiće.